Prorail schiet bouwers te hulp

Prorail wil grote projecten naar voren schuiven...

Utrecht Spoorbeheerder Prorail neemt maatregelen om bouwbedrijven snel aan extra werk te helpen. Het bedrijf is bang dat door een tijdelijk gebrek aan grote infrastructurele railprojecten spoorbouwers fors moeten inkrimpen.

‘Daarmee zouden veel kennis en gespecialiseerd personeel verdwijnen. Dat willen we voorkomen, zeker in het licht van de kredietcrisis waardoor toch al zoveel banen in de bouw op het spel staan’, zegt Bert Klerk, bestuursvoorzitter van Prorail.

Het spoorbedrijf wil overtallig personeel van spoorbouwers tijdelijk in dienst nemen. ‘We zijn geen charitatieve instelling, maar we hebben wel belang bij een gezonde bedrijfstak. Over enkele jaren wacht er heel veel werk waar we dan wel mensen voor nodig hebben’, aldus Klerk.

Het spoorbedrijf wil daarnaast nog dit jaar voor 55 miljoen extra werk bij railaannemers bestellen. ‘Dat doen we door projecten naar voren te halen maar ook door extra geld uit te trekken’, aldus Klerk, die zegt dat met dit bedrag circa duizend mensen extra aan het werk kunnen worden gezet. In de railbouw werken circa zesduizend mensen.

Ook is Prorail in overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat om enkele grote infrastructurele projecten ‘uit te breiden’. Als voorbeeld noemt Klerk de geplande renovatie van Amsterdam CS. ‘Wij hebben de opdracht het gebouw te herstellen in de staat zoals het was voor 2002. Maar we hebben hier ook een plan van een architect liggen om er echt iets spectaculairs van te maken. Dat kost wel 30 miljoen euro extra.’ Om grote werken te versnellen die door ‘vertragende wetgeving’ gehinderd worden, wil Prorail dat er een spoedwet voor spooraanleg komt, net zoals sinds kort voor wegverbredingen geldt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.