ProRail ontdekt Romeinse weg

De weg bij Houten, uit de eerste of tweede eeuw na Christus, was onderdeel van de grens van het Romeinse Rijk....

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

Langs de spoorweg Utrecht-Geldermalsen zijn tijdens opgravingen bij Houten overblijfselen gevonden van een verharde weg die deel uitmaakte van de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Het gaat om een 6 tot 8 meter brede weg uit de eerste of tweede eeuw na Christus.

Ook is er een smallere aftakking van de weg richting Utrecht gevonden, resten die duiden op de aanwezigheid van gebouwen, en een graf voor een paard dat hoorde bij de Romeinse cavalerie. De opgravingen zijn gedaan door archeologen van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van ProRail, dat het spoor tussen Geldermalsen en Utrecht gaat verdubbelen.

Volgens Wilfried Hessing van Vestigia, een onderzoeksbureau dat de diverse opgravingen voor ProRail coördineert, kan door de vondst worden bepaald hoe de Limes precies door Nederland is gelopen vanuit Zuid-Holland, door Utrecht en Gelderland, via de Oude-, Kromme- en Nederrijn.

Over dat traject is door vondsten van Limes-resten bij Valkenburg Alphen aan de Rijn, Woerden en Leidsche Rijn al wat bekend. Ten zuiden en oosten van Utrecht is er echter nog weinig gevonden. De Limes vormde behalve de noordgrens van het Romeinse Rijk een belangrijke aanvoerroute voor personen en goederen, waarlangs dorpen en wachttorens gevestigd waren.

De vondst is bijzonder door de aanwezigheid van wegdek in de vorm van grindlagen. Daarnaast is het de eerste vondst van de Limes ten zuidoosten van Utrecht.

Volgens Hessing wijzen de diverse grindlagen er op dat het heel goed om een bouwwerk van keizer Hadrianus (76-138 n.C.) kan gaan. Hadrianus was een fervent wegenbouwer. Tijdens zijn reizen in zijn rijk gaf hij vaak opdrachten voor verbeteringen, als hij een weg er wat schamel bij vond liggen. Archeologen vinden volgens Hessing door Europa veel wegverbeteringen uit de periode 123-126.

De vondst bij Houten is geen verrassing. Bij vooronderzoek, uitgevoerd vanwege de plannen van ProRail om het spoor tussen Vleuten, Utrecht en Geldermalsen te verdubbelen, was al vastgesteld dat op de vondstplek waarschijnlijk een weg moet hebben gelopen.

Dat komt omdat de plek op een rechte lijn ligt tussen de reeds bekende Romeinse forten Vechten en het fort Utrecht, waartussen naar verwachting een weg moet hebben gelopen. Bovendien is de plek verhoogd – populair bij de toenmalige bewoners om zich tegen water te beschermen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden