ProRail minder onafhankelijk, topvrouw weg

Bestuursvoorzitter Marion Gout van ProRail stapt per 1 juli op. Volgens een bericht van de raad van commissarissen van de railbeheerder gebeurt dat 'in goed overleg'. Wie haar zal opvolgen, is nog niet bekendgemaakt.

AMSTERDAM - Volgens de verklaring van de commissarissen komt ProRail in een nieuwe fase terecht en besloot Gout daarom te wijken. ProRail was 'een zelfstandige overheidsdeelneming', maar moet nu 'een uitvoeringsorganisatie' worden 'onder strakkere regie' van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met andere woorden: ProRail verliest een flink deel van zijn zelfstandigheid. Of in ieder geval: staatssecretaris Wilma Mansveld zal zich nadrukkelijker met de spoortbeheerder bezighouden.


ProRail wil de verklaring van de commissarissen niet toelichten. Maar volgens bestuurder Huub van den Dungen van FNV Spoor is het vertrek van Gout een gunstige ontwikkeling. 'Het is een verstandige beslissing van Gout. Zij was voor het strikt zelfstandig houden van ProRail, gescheiden van NS. Haar vertrek maakt de weg vrij voor meer samenwerking met de NS.'


Die nieuwe positie van ProRail, veel dichter bij het ministerie en veel minder 'onderneming', is vorige week vastgesteld in de zogeheten Lange Termijn Spooragenda. Daarin stelt Mansveld dat er 'een loopbrug' moet komen tussen NS en ProRail.


Daarmee geeft ze uitvoering aan een advies van Jaap Bierman uit januari dit jaar. Bierman was ingehuurd door NS en ProRail. Hij stelde dat er een einde moest worden gemaakt aan de strikte scheiding tussen de twee bedrijven. Maar hij mocht zijn conclusies niet opnemen in zijn advies, bleek uit documenten waarover de Volkskrant publiceerde. Gout blokkeerde dat. Hij zetten zijn advies daarop in een apart memo. Gout kon niet voorkomen dat dat memo werd besproken door de klankbordgroep Lange Termijn Spooragenda.


Gout (59) trad drie jaar geleden aan bij ProRail. Vrijwel niemand buiten de reeks ministeries waar ze heeft gewerkt, kende haar. Haar laatste ministerie was dat van Defensie, waar ze van 2003 tot 2006 de op één na hoogste ambtenaar was. Eind 2006 werd ze aangesteld als hoofd van het Commando Dienstencentra (CDC).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden