Nieuws ProRail

ProRail mag van rechter onbewaakte overweg in Lunteren voorlopig blokkeren

ProRail mag een onbewaakte spoorwegovergang in Lunteren voorlopig met betonblokken afsluiten. Dat heeft de rechtbank bepaald in een kort geding dat een inwoner tegen de beheerder van het Nederlandse spoornet had aangespannen. Om de overgang definitief te sluiten moet ProRail een bodemprocedure beginnen.

In februari sloot ProRail een onbewaakte overweg in Lunteren met betonblokken af. Het was de eerste onbewaakte overweg die de spoorbeheerder op deze manier ontoegankelijk maakt voor verkeer. Beeld ANP

ProRail kondigde eind oktober aan twee onbewaakte overgangen in het Gelderse plaatsje te zullen gaan afsluiten met betonblokken en hekken. De beheerder wilde niet langer wachten tot het met alle omwonenden een overeenstemming heeft bereikt over het opheffen van de gevaarlijke kruising en eventuele compensatie. Ook wilde het spoorbedrijf de discussie aanjagen. In Lunteren houden drie inwoners de sluiting tegen. Toen eentje lucht kreeg van de actie van ProRail spande hij een kort geding aan om de blokkade tegen te houden.

In de krant de Gelderlander zei de advocaat van de man dat die al dertig jaar gebruik maakt van de overgang aan de Zandkampweg. Hij had al die tijd het wettelijk recht van overpad. De man is niet zozeer tegen het afsluiten van de overweg, maar hij vindt dat ProRail dat niet alleen mag beslissen. De rechter gaat daarmee akkoord.

Beeld ANP

Belang ProRail weegt zwaarder

Die vindt echter wel dat ProRail voorlopige maatregelen moet nemen om te voorkomen dat er nog weggebruikers oversteken bij de onbewaakte spoorwegovergang. ‘De kortgedingrechter oordeelt dat het belang van ProRail en Railinfratrust bij het waarborgen van de algemene veiligheid zwaarder weegt dan het belang van deze ene eisende partij om gebruik te kunnen blijven maken van zijn recht van overweg.’ Hij wijst er in zijn uitspraak ook op dat de omwonende gebruik kan maken van de bewaakte spoorwegovergang, die op 76 meter van de kruising aan de Zandkampweg ligt.

Topman Pier Eringa is tevreden over de uitspraak: ‘Een belangrijke uitspraak in onze strijd tegen de onbewaakte overwegen in Nederland. Wij willen deze zo snel mogelijk opheffen. Dit is een belangrijke steun in onze rug.’

Twee weken geleden sloot ProRail al de andere onbewaakte overgang in Lunteren af, aan de Mijllerweg. Bij die gelegenheid zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) de frustratie van ProRail te begrijpen, maar ook dat het spoorbedrijf geen eigen rechter mag spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.