ProRail hield kritische stukken zelf onder de pet

President-commissaris Hans Alders van ProRail heeft eigenhandig besloten om kritische rapporten over de spoorbeheerder niet met de Tweede Kamer te delen. Hij heeft daarover niet overlegd met staatssecretaris Wilma Mansveld, zegt hij vandaag tegen NRC.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) verlaat een trein na de ondertekening van de nieuwe langjarige contracten met NS en ProRail. Beeld anp

Uit een rapportage van een tijdelijke financieel directeur van ProRail, die vandaag voor een deel is uitgelekt via De Telegraaf, blijkt dat het bij spoorbeheerder het jarenlang een financiële janboel is geweest. Ook bestaan er nog steeds twijfels of het bedrijf wel voldoende greep heeft op het beheersen van de kosten bij grote projecten.

De Kamer had Mansveld alle stukken over de financiële situatie van ProRail gevraagd nadat fragmenten ervan in de openbaarheid kwamen, maar Mansveld heeft aangegeven daar niet aan te voldoen. Nu blijkt uit het stuk van NRC dat Alders de documenten 'een zaak tussen de directie en de raad van commissarissen vond', en dus niet voor de Kamer, omdat zij 'de bedrijfsvoering van ProRail' betroffen.

Hans Alders, president-commissaris van spoorbeheerder ProRail Beeld anp

Gebrekkige leiding

In de rapporten, de laatste dateert van april van dit jaar, wordt ProRail (4000 werknemers, begroting 2,5 miljard euro) afgeschilderd als een bedrijf met een zeer gebrekkige financiële leiding. Met 'onvoldoende gekwalificeerde' mensen binnen de financiële organisatie die de 'grip is verloren' op gerapporteerde cijfers en prognoses.

Zo blijkt de leiding van het bedrijf bij een aantal grote projecten zoals de bouw van nieuwe stations in Delft en Breda het zicht op de kosten volkomen kwijt te zijn geraakt. In het geval van Breda is langdurige ruzie gemaakt met aannemers over meerkosten ( begroot was 80 miljoen euro; de meerkosten bedroegen 25 miljoen). Ook de nieuwbouw in Delft kostte veel meer dan was begroot.

Profiel

Waar gaat het mis? En ligt dat aan de stugge Mansveld, aan de wispelturige Tweede Kamer, aan het gesloten ProRail of aan alle drie? Lees het uitgebreide profiel over Mansveld, outsider in een wespennest. (+)

Staatssecretaris Mansveld meldde vorige week aan de Tweede Kamer dat ProRail voor de lange termijn (2018-2028) 475 miljoen euro tekort komt. Volgens haar zijn er 'geen signalen' dat het bij ProRail een 'financiële chaos' is. De nu gepubliceerde rapporten roepen in ieder geval het beeld op dat het wel een chaos was.

De rapporten eindigen met de constatering dat 'hoewel de afgelopen maanden serieuze risico's zichtbaar zijn gemaakt' nog steeds moet worden 'betwijfeld' of bij ProRail de ernst en de urgentie van de problemen zijn doorgedrongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden