ProRail gaat boetes uitdelen op basis van camerabeelden bij bewaakte overwegen

In een nieuwe poging ongevallen op het spoor te voorkomen, begint ProRail een proef met camera's bij bewaakte spoorwegovergangen. Op basis van de beelden kunnen boetes worden uitgedeeld aan automobilisten die door rood rijden vlak voordat de spoorbomen sluiten.

Bewaakte spoorwegovergang. Beeld anp

Deze zomer hoopt de spoorbeheerder te beginnen met de proef van een half jaar, bevestigt een woordvoerder de berichtgeving in het AD vrijdag.

Om de veiligheid op het spoor te vergroten werkt ProRail al langer aan het opheffen of aanpassen van onbewaakte spoorwegovergangen. De roep hierom werd groter na zware ongevallen in Winsum en Harlingen. Maar het grootste deel van de ongevallen (zestien van de 26 in 2016) vindt plaats op bewaakte overgangen. ProRail wil onderzoeken of boetes helpen om te voorkomen dat mensen het rood sein negeren.

Hier zitten nog wel wat juridische haken en ogen aan, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom. 'We zijn in overleg met het Openbaar Ministerie om te bepalen onder welke voorwaarden beboeten op basis van camerabeelden mag', zegt hij. 'Het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn om bezwaar te maken. Om alles duidelijk te krijgen beginnen we daarom eerst met een proef.' Waar proefgedraaid gaat worden kan Eikelboom nog niet zeggen.

De camerabeelden worden bestudeerd door een van de vijftig buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). Nu houden die zich vooral bezig met het beboeten van lopen langs het spoor en het tegengaan van koperdiefstal. Na de evaluatie van de cameraproef wordt gekeken of er meer boa's nodig zijn.

In november 2016 botste een trein van Arriva met een melkwagen. Wonder boven wonder raakten 35 personen slechts lichtgewond. Beeld anp

ProRail gaat ook kijken naar de mogelijkheid fietsers en voetgangers, die niet te traceren zijn door een kenteken, te beboeten. Door de eigen ambtenaren langs het spoor te zetten, heeft ProRail in de eerste vier maanden van het jaar al bijna driehonderd boetes kunnen uitdelen. De hoop is dat dit aantal toeneemt als zij niet pal naast de overgang hoeven te staan, maar op basis van de beelden overstekers een paar honderd meter verderop kunnen aanhouden.

De boete die een fietser tegemoet kan zien is 90 euro. Voor brom- en snorfietsen gaat het om 160 euro. Automobilisten betalen 230 euro.

Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.