ProRail begint dinsdagavond met opruimen treintoestellen Dalfsen

ProRail denkt woensdag in de loop van de dag klaar te zijn met het opruimen van de drie treinstellen in Dalfsen. De rampplek is inmiddels vrijgegeven door het onderzoeksteam, zegt een woordvoerder van ProRail.

null Beeld anp
Beeld anp

De berging van de treinstellen begint dinsdagavond en gaat heel de nacht door tot alles weg is. Daarna begint het herstel van het spoor. Hoe lang dat duurt, kan de woordvoerder van ProRail niet zeggen. Hij schat in enkele dagen. De treinstellen blijven onderdeel van het onderzoek. Om die reden worden ze naar een plaats afgevoerd waar ze nog verder kunnen worden onderzocht.

Inschattingsfout

Dinsdagochtend rond 8.45 uur botste de passagierstrein tegen een overstekende hoogwerker. De bestuurder van de hoogwerker maakte waarschijnlijk 'een inschattingsfout'. Het ongeluk vond plaats in Dalfsen, nabij Zwolle. De treinmachinist kwam hierbij om het leven. Het gaat om een 49-jarige man uit Kampen. Een 54-jarige vrouwelijke passagier uit Zwolle en een 53-jarige conducteur uit diezelfde stad raakten dusdanig gewond dat zij naar het ziekenhuis in Zwolle moesten worden overgebracht.

De vier toestellen waaruit de trein bestond zijn ontspoord en op hun kant beland. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het ongeval, waarbij de bestuurder van de hoogwerker is aangehouden. Volgens de politie en burgemeester is het gebruikelijk om een onderzoek te starten na een dergelijk ongeval.

Tijdens de persconferentie van de burgemeester van Dalfsen, de politie en Prorail werd duidelijk dat de trein op volle snelheid op de hoogwerker is gebotst. Hierbij is de treinmachinist verongelukt. Dit gebeurde bij een met een slagboom bewaakte overweg. Bij het strafrechtelijk onderzoek wordt gekeken naar het functioneren van de overwegbeveiliging.

De ontspoorde trein. Beeld ANP
De ontspoorde trein.Beeld ANP

Onderzoek heeft prioriteit

'Het is gek om te zeggen, maar het beeld valt mee. Tijdens de spits zit zo'n trein vol, nu waren er ongeveer vijftien reizigers aan boord', zegt burgemeester Han Noten op de persconferentie. Er zijn twee gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Daarnaast zijn vijf passagiers lichtgewond geraakt en ter plekke behandeld. Met de overige treinreizigers bleek niets aan de hand.

Tijdens de persconferentie maakten de burgemeester, politie en Prorail duidelijk dat het onderzoek naar het ongeval nu prioriteit heeft. Daarna pas worden herstelwerkzaamheden aangevangen aan het spoor. In het kader van het onderzoek is de hoogwerkerbestuurder aangehouden. Hij is erg geschrokken, maar mankeert lichamelijk niets, ondanks dat hij van enkele meters hoogte van zijn hoogwerker naar beneden is gesprongen.

Hulpdiensten bij een passagierstrein die bij Dalfsen tegen een hoogwerker gebotst is. Enkele treinstellen zijn op hun kant komen te liggen. Beeld ANP
Hulpdiensten bij een passagierstrein die bij Dalfsen tegen een hoogwerker gebotst is. Enkele treinstellen zijn op hun kant komen te liggen.Beeld ANP

Ooggetuige

Volkskrant-verslaggever Mac van Dinther is ter plaatse. Hij laat weten dat de weg is afgesloten, waardoor men niet in de buurt van de treinwrakken kan komen. Wel wemelt het er van de reddingswerkers, politieagenten en brandweermannen. De ambulances zijn al vertrokken, laat Van Dinther weten.

Van Dinther heeft ooggetuige Astrid Kempers gesproken die al 43 jaar pal achter het spoor woont. Zij was aan het werk in de keuken toen ze een knal, gekraak en geschuif hoorde. Ze keek door het raam naar buiten en zag hoe de trein de hoogwerker vooruit duwde.

Kempers belde 112 en liep naar buiten. Daar zag ze mensen uit de trein kruipen. Ze zag iemand met een bloedend oor, maar verder waren ze tamelijk ongedeerd. De meesten begonnen gelijk met bellen. Ze heeft de machinist ook gezien, maar daar wil ze niet veel over kwijt. De voorkant van de trein is totaal weggevaagd.

De hoogwerker was al een paar dagen bezig met bomen rooien. Op de plek waar het ongeluk is gebeurd, ligt enkel spoor, dus tegemoetkomende treinen kunnen elkaar daar niet passeren. De hoogwerker heeft gewacht tot de ene trein was gepasseerd, maar had te weinig tijd om op tijd weg te komen voor de andere, zegt Kempers. 'Daar zit maximaal 5 minuten tussen.'

Hulpdiensten bij een passagierstrein die bij Dalfsen tegen een hoogwerker gebotst is. Enkele treinstellen zijn op hun kant komen te liggen. Beeld ANP
Hulpdiensten bij een passagierstrein die bij Dalfsen tegen een hoogwerker gebotst is. Enkele treinstellen zijn op hun kant komen te liggen.Beeld ANP

Wilt u meer informatie over het treinongeluk? Dan kunt u het informatienummer van de Veiligheidsdienst bellen: 088 119 77 77.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Het ongeluk gebeurde bij een overweg tussen Dalfsen en Ommen. Vanwege het treinongeluk rijden er de rest van de dag geen treinen tussen Zwolle en Ommen.

De regionale krant De Stentor meldt dat de plek rond het ongeval volledig is afgezet. De boerderij, waar slachtoffers opgevangen zijn, is eveneens gesloten voor de media. Wel is een persvak ingericht op enige afstand van het treinwrak. De bovenleiding is kapotgetrokken door het ongeluk.

Verder meldt De Stentor dat het wegtakelen van de trein en het herstellen van de schade die is aangericht door de ontspoorde trein minstens drie dagen zal duren. Dat is de verwachting van ProRail. Woordvoerder Jouke Schaafsma zegt tegen de krant dat zeker tweehonderd meter spoor moet worden vervangen tussen de overweg waarop de botsing met de hoogwerker gebeurde en de plaats van de ontsporing zelf. Ook de overweg is beschadigd geraakt. Het is een 'moeilijke klus' om de trein weg te halen, denken de deskundigen. De trein ligt voor het grootste deel in een drassige akker.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma, laat in een eerste reactie weten te zijn geschrokken. Haar medeleven gaat uit naar alle slachtoffers en nabestaanden. De Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid doen onderzoek op de plaats van het ongeluk, aldus het ministerie.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden