Propellor-Erich en seksmaniak maken Beierse CSU te schande

De een belde vanuit het fractiebureau graag seksnummers, de ander verplaatste zich ook voor een boodschap om de hoek bij voorkeur per helikopter....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Deze week begon het strafproces tegen Erich Kiesl, van 1978 tot 1984 eerste burgemeester van de Beierse hoofdstad München. Kiesl, die vanwege zijn liefde voor helikopters 'propellor-Erich' wordt genoemd, moet zich verantwoorden voor belastingontduiking, meineed en oplichting. Jaren heeft de 67-jarige Kiesl zich aan vervolging weten te onttrekken. Vorige week werd hij van zijn bed gelicht.

De deurwaarder en de agenten werden door Kiesl voor 'klootzakken', 'schorem' en 'nazi's' uitgescholden. Het proces-verbaal vermeldt dat de voormalige burgemeester tevens dreigde het bevoegde gezag 'overhoop te steken'. Met enig geweld kon hij ervan worden weerhouden de agenten met flessen te bekogelen.

Kiesl is ere-voorzitter van de CSU in München. De partij van Theo Waigel, in Bonn minister van Financiën, raakt hem niet kwijt omdat 'propellor-Erich' in het zuiden een zekere populariteit geniet. Vermaard zijn z'n tirades in het Beierse parlement tegen vermeende maffia-achtige toestanden in de Beierse christen-democratie.

Zo mogelijk nog aardiger is het proces tegen Kiesls partijgenoot Hans Wallner, verdacht van exorbitant telefoonverkeer op kosten van de belastingbetaler. Wallner ontkent dat hij vorig jaar in een maand tijd voor een kleine 30 duizend gulden 06-nummers heeft gebeld vanuit het CSU-fractiebureau.Het Beierse parlement hief Wallners parlementaire onschendbaarheid op.

Die maatregel werd genomen nadat justitie de dames had opgespoord die regelmatig door Wallner werden gebeld. Bij zowel de lokale 'Dating line' als 'Fanny Hill Club' stond Wallner bekend als een goede klant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden