Pronken met je kind voor castingmoeder

Moeder Anne heeft verstand van kinderen. De mooiste, lelijkste of de sproetigste pikt ze eruit voor haar castingbureau in Amsterdam....

TRUSKA BAST

Maar ja, zomaar met je bloedjes van kinderen op Moeder Anne afstappen om ze te laten inschrijven, is ook zoiets. De buren mochten eens denken dat jij wilt pronken met je kind. Wat dat betreft bood de Amsterdamse kinderwinkel Storm in winkelcentrum Magna Plaza, afgelopen weekeinde een uitstekend alternatief.

Eigenaresse N. Meijer nodigde Moeder Anne, 'de beroemdste moeder van Nederland', uit om een keuze te maken uit al het moois, lelijks en bijzonders dat tijdens een doorsnee winkelweekeinde binnenwandelt. Vaste klanten hadden een uitnodiging ontvangen, anderen liepen niets of quasi-nietsvermoedend binnen met hun kroost.

Neem Charissa. Ze is pas vijf, maar ze mag er wezen, vindt haar moeder. Ze heeft prachtige ogen en haar tot op d'r billen. Speciaal voor de casting is ze met Charissa en broer Quincy (2) vanuit Almere naar Amsterdam gekomen. Hun moeder is 'best wel trots' en heeft haar kroost voor de gelegenheid feestelijk uitgedost. Voor Quincy is het nieuw, Charissa heeft al ervaring. Als baby poseerde ze voor de Ariadne. Maar ingeschreven bij een bureau staat ze niet. 'Op deze manier gaat het lekker ongedwongen,' zegt moeder.

Het zijn vooral de kleintjes, pakweg tussen de twee en de zeven jaar die op de reuzenstoel voor de videocamera belanden. Met een take-zoveel-bordje op schoot vertelt nummer 91 zijn naam en leeftijd voor de camera. Even naar links kijken, naar rechts en dat is het. Bericht of het kind wel of niet kansrijk is, volgt.

Cameravrouw Pascale staat al sinds half tien 's ochtends in de winkel. Ze heeft al 'van alles' de revue zien passeren. Ze ziet het direct, of een kind wel of niet fotogeniek is.

'We zoeken echt niet alleen maar mooie kinderen,' vertelt Pascale. 'Ook wanstaltige, eigenaardige of brutale en ondeugende kinderen met wisselende tanden zijn welkom.' Een enkele mooie vader of moeder mag mee op de stoel.

De ouders van Claire en Nicolaas (beiden rossig) uit Bilthoven zijn niet op de hoogte van de casting, vertellen ze. Dat ze in de winkel zijn beland is toeval, al tracht moeder tevergeefs haar zoon zijn speen te ontfutselen, vlak voor ze naar binnen stappen. Claire weigert aanvankelijk voor de camera te gaan zitten, maar draait later bij. 'Ze vinden het enig', volgens hun moeder.

De moeder van Christy (5) komt 'gewoon even kijken'. Moeder (type: hip) zou het 'wel leuk' vinden als Christy (type: net zo hip) ooit voor de camera komt. Dat vooral de ijdelheid van de ouders in het geding is, wil ze wel toegeven. 'Iedereen is toch trots op z'n kind?' Oma vindt het niets, maar ja. Christy zelf is dol op dansen en zingen.

Elke maand is er een actie bij Storm, vertelt verkoopster Lianne Ernst. De kinderwinkel (waar een joggingbroek al gauw tegen de honderd gulden kost en een Donna Karan-mini-trainingsjack ¿ 174,-) wil kinderen vooral serieus nemen. 'Dus geen clowns of een poppenkast,' vertelt Ernst. 'Vorige maand hadden we hier een complete kapsalon ingericht, met Engelse topkappers van Toni & Guy.'

Niet iedereen vindt de openbare casting een goed idee. 'Mijn kinderen doen hier niet aan mee. Nooit' briest een moeder die haar kinderen thuis heeft gelaten. Ze werkt voor een grote televisieproducent, waardoor ze wel eens kinderen van Moeder Anne nodig heeft. Vooral de moeders zijn vreselijk, vindt ze. 'Die zijn zo ontzettend eager. Heel zielig voor de kinderen.'

Moeder Anne is laaiend enthousiast over de actie. 'Enige kindertjes zaten er bij en niet te vergeten, drie kanjers van vaders. Type zakenman en kinderarts, precies waar veel vraag naar is.'

Van de 332 kinderen die ze voor de camera heeft gehad, worden er tussen de vijfig en de zestig ingeschreven, gokt ze. Opvallend was dat ze het steeds meteen wist: die wel, die niet. 'Er waren weinig go betweens.' Uitverkorenen krijgen binnenkort een uitnodiging om naar het bureau te komen voor de officieèe inschrijving. Mét fotosessie.

Truska Bast

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden