Pronk zal nooit, nooit, nooit zijn partij verlaten

'Verklaart minister Pronk achter de bombardementen te staan. Klip en klaar?' De vraag van VVD'er Weisglas blijft even hangen in de bomvolle maar doodstille vergaderzaal van de Tweede Kamer....

Van onze verslaggeefster Lidy Nicolasen

Het hoge woord is er uit. Weisglas keert 'bevredigd' terug naar de bankjes. Ook VVD-leider Dijkstal, die Pronk het afgelopen weekend bijna naar huis stuurde, wil geen ruzie meer: 'Voor ons staat klip en klaar vast dat Pronk de militaire acties in Afghanistan steunt.' De VVD is klaar met Pronk, de harde taal is verdwenen.

Pronk blijft er uiterlijk stoïcijns onder: het is zoals het is. Nooit heeft hij anders beweerd. Op 16 september, lang voordat de bombardementen begonnen, had hij voor de radio gezegd een militaire aanval op Afghanistan rampzalig te achten. Naar deze uitspraak had hij verwezen bij Barend & Van Dorp afgelopen vrijdag. Hij wás tóen tegen de bombardementen.

Hoe hij zich in het kabinet had laten overtuigen voor steun aan de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme, wil hij niet zeggen. Nee, ministers klappen niet uit het kabinet, niet over standpunten, niet over aantekeningen, niet over hun zieleroerselen. 'Dat hoort tot de mores van de politiek', zegt Pronk.

En opnieuw: 'Ik heb ingestemd met het kabinetsbeleid en ik heb me er nog nooit van gedistantieerd.' Hij stichtte geen verwarring, nooit heeft hij iets anders gezegd dan vandaag. Geen moment laat hij zich verleiden tot bespiegelingen. Als de SP'er Van Bommel hem politiek onderdak aanbiedt, mocht het kabinetsbeleid hem te veel worden, glimlacht hij zelfs niet. 'Ik zal mijn partij nooit, nooit, nooit verlaten.'

De VVD laat het aan het CDA over om premier Kok om commentaar te vragen. In zijn confrontatie met de premier, sneert fractieleider Balkenende over de vrijheid die Pronk krijgt. Maar Kok wijkt geen centimeter van zijn collega-minister. Pronk deed niks verkeerds en niemand, geen enkele dienaar van de Kroon, heeft de vrijheid afstand te nemen van kabinetsbesluiten.

Maar toonde Kok zelf zaterdag ook niet begrip voor de opschudding?, vraagt De Graaf (D66). Kan best, zegt Kok, dat de indruk is ontstaan dat Pronk de militaire acties steunt en ook weer niet. Dat nou is te wijten aan het feit dat in de trits van elkaar opvolgende gebeurtenissen de interpretatie met de werkelijkheid op de loop is gegaan. Uit de CDA-bankjes klinkt hoongelach.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden