Pronk wordt geen fractieleider PvdA

Minister Pronk voor Ontwikkelingssamenwerking zal zich niet kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de PvdA-fractie. Pronk heeft zijn besluit het afgelopen weekeinde genomen....

Van onze verslaggeefsters

DEN HAAG

Nu Pronk zich niet verkiesbaar stelt, is demissionair minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar verwachting de enige kandidaat om Wallage op te volgen. Tot vanmiddag kunnen zich nog kandidaten melden. Wallage treedt vanmiddag na de verkiezing van zijn opvolger terug om burgemeester van Groningen te worden.

De fractie buigt zich vanochtend over het profiel van de nieuwe voorzitter. Dat zal waarschijnlijk worden toegesneden op Melkert. De minister van Sociale Zaken geniet brede steun in de fractie. Hij zou ook de voorkeur hebben van Wallage en partijleider Kok, met wie hij de afgelopen jaren intensief heeft samengewerkt.

Fractieleden prijzen Melkert om zijn deskundigheid en zijn vermogen effectief te onderhandelen. Hij speelde een cruciale rol in het overleg met VVD en D66 over het nieuwe regeerakkoord. Overigens lang niet altijd tot genoegen van zijn politieke tegenstrevers, die hem drammerigheid, onverstoorbaarheid en een kille uitstraling verweten. Als minister was hij getooid met de bijnaam 'linkse lastpak'.

In de PvdA-fractie is inmiddels ook een discussie ontbrand over de opvolger van Melkert in

Paars II. De PvdA wil ook in het volgende kabinet in elk geval opnieuw de kandidaat leveren voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dat verband valt veelvuldig de naam van Johan Stekelenburg, voormalig FNV-voorzitter en sinds een klein jaar burgemeester van Tilburg. Er is aarzeling om hem naar Den haag te halen, juist omdat hij nog maar zo kort in Tilburg zit. Ook ciculeren de namen van partijvoorzitter Karin Adelmund, die zich komend jaar niet meer als voorzitter verkiesbaar stelt, en SER-voorzitter Klaas de Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.