Pronk wil fonds voor ruimtelijke kwaliteit

Er moet een fonds komen voor de ruimtelijke kwaliteit van Nederland, net zoals er een fonds is voor de infrastructuur....

Van onze verslaggeefster

VROM is volgens Pronk een 'software-departement' dat over regelgeving, coördinatie en visie gaat, maar moet in de toekomst ook over de 'hardware' van de ruimtelijke ordening gaan. Geld en concreet beleid dus, in plaats van coördinatie van departementen als Verkeer, Landbouw en Economische Zaken.

Volgens Pronk is het anders moeilijk politiek bedrijven. Hij liet doorschemeren dat hij het veelvuldige overleg met Verkeer en Waterstaat, Landbouw en Economische Zaken als moeizaam heeft ervaren.

Pronk bekende overigens dat milieu voor hem niet altijd op de eerste plaats komt bij besluiten over het bouwen van wegen of spoor. 'Je kunt niet altijd overal tegen zijn, Nederland wordt immers steeds drukker bevolkt.'

D66 en GroenLinks verwijten Pronk dat hij zich afzijdig heeft gehouden bij de beslissingen over de groei van Schiphol, de bouw van wegen en het realiseren van een windmolenpark rond de Afsluitdijk.

Pronk betoogde dat de grenzen voor geluid en gezondheidsrisico's in de besluiten over Schiphol goed zijn geregeld. Het windmolenpark rond de Afsluitdijk is nodig voor het opwekken van voldoende duurzame energie.

'Milieu moet soms tegen milieu worden afgewogen, dat kan niet anders', zei Pronk. Voor hem staat de plek van het park overigens niet vast. Hij pleit voor windmolens dicht langs de Afsluitdijk, zodat de Waddenzee zoveel mogelijk wordt ontzien.

Ook wegen zijn volgens Pronk soms nodig, al lopen ze door kwetsbare gebieden. Hij geeft zijn fiat aan de nieuw rondweg Rotterdam, de verbinding tussen A 16 en A 13. 'Met die weg wordt milieu overlast in de stad voorkomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden