Pronk: ‘Westen moet grotere bijdrage leveren aan vrijheid'

Het Westen moet een grotere bijdrage leveren aan vrijheid en veiligheid in de rest van de wereld. Dat betoogde oud-minister Jan Pronk zaterdag in zijn 5 mei-lezing, met het thema Vrijheid zonder grenzen, bij het begin van de viering van Bevrijdingsdag in Utrecht....

‘Erken dat ieder mens op deze wereld recht heeft om te leven. Probeer je te verplaatsen in de positie van de ander’, zei de oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking en voormalig gezant van de Verenigde Naties in de Utrechtse Domkerk.

‘Stel vragen, telkens opnieuw. Leg je er niet bij neer dat er grenzen zijn. Verdeel je tijd en aandacht anders. Voer actie door je stem te verheffen. Gebruik je vrijheid goed. Laat je niet op je kop zitten door je eigen vrees’, adviseerde Pronk de aanwezigen in de kerk.

‘Het gaat niet aan de eigen welvaart te maximaliseren en pas daarna, wanneer het ons goeddunkt, anderen iets toe te stoppen. Het gaat niet aan de eigen veiligheid boven alles te stellen en de vrijheden van anderen daaraan ondergeschikt te maken’, aldus Pronk.

Volgens Pronk betekent ‘vrijheid delen’ accepteren dat anderen onze verworvenheden en vanzelfsprekendheden ter discussie stellen en dat we bereid zijn deze ook zelf ter discussie te stellen en er iets aan af te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden