Pronk: 'VS kunnen niet zomaar uit Kyoto stappen'

Minister Pronk reisde gisteren naar de VS om de afspraken over broeikasgassen te redden. Het Kyoto Protocol is een van de vele milieunormen die president Bush overboord wil gooien....

Van onze correspondent Bert Lanting

Minister Pronk heeft de Verenigde Staten gisteren opgeroepen zich niet op eigen houtje terug te trekken uit het verdrag van Kyoto over de uitstoot van broeikasgassen. De regering-Bush liet eerder deze week weten dat Washington niet van plan is zich te houden aan de afspraken over vermindering van de uitstoot.

'Het gaat niet aan dat een van de partners de uitkomst van een multilateraal overleg dood verklaart. Dat kunnen alleen alle landen samen', vatte Pronk de boodschap samen die hij aan de Amerikaanse regering had overgebracht. Pronk was in Washington om als voorzitter van de vervolgconferentie over het Kyoto-akkoord de stemming te peilen in de nieuwe regering-Bush.

Pronk wees erop dat het bij langdurige, multilaterale onderhandelingen regelmatig voorkomt dat in een van de landen een regeringswisseling plaatsvindt. 'Maar de nieuwe regering kan dan niet zomaar besluiten uit verdragen te stappen.'

De Nederlandse minister zei dat hij in zijn gesprekken op het ministerie van Buitenlandse Zaken en van Energie de verzekering had gekregen dat de Amerikaanse regering nog niet definitief heeft besloten het verdrag op te zeggen. Maar hij gaf toe dat hij zijn 'hart vasthoudt' over de toekomst van het akkoord uit 1997. Daarin hebben de ook de Verenigde Staten toegezegd de uitstoot van broeikasgassen, zoals kooldioxide, per 2012 met 7 procent te verminderen ten opzichte van de niveaus van 1990.

'De verklaring dat het Kyoto Protocol dood is, is niet van tafel', zei Pronk.

Hij noemde de opstelling van de regering-Bush 'verrassend', temeer daar de nieuwe minister van Milieuzaken, Christine Todd Whitman, haar Europese collega's onlangs nog had verzekerd dat Bush bezorgd was over de opwarming van de aarde. Whitman beloofde toen bovendien dat de nieuwe regering met de andere landen zou overleggen bij de herziening van het energie- en milieubeleid. Kort daarna liet Bush in een brief aan vier Amerikaanse senatoren weten dat hij zich niet aan de afspraken uit het Kyoto-akkoord wil houden.

Pronk zei dat hij de Amerikaanse regering erop had gewezen dat ieder land zelf mag kiezen op welke manier het de uitstootreducties uit het akkoord tot stand wil brengen.

Volgens hem zouden de VS ook meer moeten kijken naar de mogelijkheid van bezuinigingen op het energieverbruik. 'Het is niet alleen een kwestie van aanbod, maar ook van vraag.'

Pronk zei dat hij er verder bij de regering-Bush op had aangedrongen de andere landen bij haar besluiten over het milieu- en energiebeleid te betrekken. 'Het is van belang dat de aanpassing van het beleid spoort met die van andere landen', zei Pronk.

De minister zei te hopen dat de Verenigde Staten in ieder geval een voorlopig besluit zullen kunnen meedelen op een vergadering die hij eind april in New York heeft belegd. Die bijeenkomst is bedoeld om de vervolgconferentie voor te bereiden die in juni in Bonn wordt gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden