Pronk verhoogt steun filmfonds Rotterdam

Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking gaat zijn steun aan het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam aanzienlijk verhogen....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Het Hubert Bals Fonds, genoemd naar de oprichter van het Rotterdamse festival, viert dit jaar het tienjarig bestaan. Het fonds steunt de ontwikkeling, productie en vertoning van films uit ontwikkelingslanden. Tot nog toe zijn er 180 projecten opgezet, die leidden tot 87 films. Tijdens het komende festival, dat volgende week woensdag begint, draaien zeventien door het fonds gesteunde films. Drie daarvan zijn geselecteerd voor de Tiger Award-competitie.

Het Hubert Bals Fonds heeft een budget van 1,2 miljoen, dat behalve door het ministerie van Pronk wordt bijeengebracht door het Humanistisch Instituut Voor Ontwikkelingssamenwerking (HIVOS, twee ton), de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO, twee ton) en de NPS (50 duizend gulden). De distributie van door het fonds geholpen films brengt ongeveer een ton op.

De steun van het ministerie is gebaseerd op een vierjarenplan dat in maart afloopt. De subsidie wordt verlengd en verhoogd met een bedrag dat minister Pronk in de loop van februari bekend zal maken. Het Hubert Bals Fonds is zojuist begonnen met de videodistributie van films die door het fonds worden gesteund. Voor de distributie-opbouw in de landen waar de films zijn geproduceerd, zoekt het fonds extra geld. Het is met name met dit doel dat minister Pronk zijn bijdrage flink wil verhogen.

Zie ook Kunst & Cultuur

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden