Pronk moet bakzeil halen over bouwen rond steden

Minister Pronk van VROM heeft een slag verloren in zijn gevecht voor behoud van het groen bij de inrichting van Nederland....

In het kabinet woedt momenteel een felle strijd over de blauwdruk voor de inrichting van Nederland in de komende dertig jaar. Door de tegenstelling tussen natuur en economie heeft dit kabinetsstuk, de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, een vertraging van een jaar opgelopen.

Onder druk van VVD-minister Jorritsma en zijn partijgenote Netelenbos van Verkeer heeft Pronk nu het plan voor een zogeheten lichtgroene zone rond de bebouwde kom moeten intrekken. In dit voorstel wilde hij die gebieden reserveren voor recreatie, landbouw en veeteelt.

De afspraak is nu dat in deze gebieden per geval wordt bekeken of bebouwing mogelijk is. Jorritsma vreesde dat er te weinig ruimte over zou blijven voor de groei van bedrijventerreinen. Netelenbos was bang dat de infrastructuur het kind van de rekening zou worden.

Aanstaande dinsdag komen de betrokken bewindslieden opnieuw bijeen. Dan zal de discussie zich toespitsen op de vraag hoe ver gemeenten mogen gaan met hun uitbreidingen.

Pronk wil de lokale bestuurders een rode streep laten trekken rond de huidige bebouwde kom. Zijn collega's vinden dat de groei van steden daar niet hoeft te stoppen. De rode lijnen worden wat Pronk betreft bepalend voor de komende dertig jaar. Jorritsma bijvoorbeeld twijfelt of voor dit voor zo'n lange termijn moet worden vastgelegd.

De provincie moet erop toezien of gemeenten niet afwijken van deze rode contouren. Als zij er samen niet uitkomen, moet het ministerie van VROM beslissen.

Rond het nieuwe grondbeleid dat tegelijk met de blauwdruk van Nederland wordt vastgelegd, is ook ruzie ontstaan over wie het grondbeheer voor het rijk gaat regelen.

VVD-minister Zalm van Financiën wil de vier huidige grondbeheerders - Domeinen van Financiën, de Dienst Landelijk Gebied van Landbouw, Grondbeheer van Verkeer en Waterstaat en de Dienst Oefenterreinen van Defensie - samenvoegen in een nieuwe zogeheten Grondbank, die onder zijn departement valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden