Pronk drukt prijs stroombedrijf EZH

Het omstreden plan van milieuminister Pronk om het gebruik van kolen in elektriciteitscentrales drastisch te verminderen, frustreert de verkoop van de Zuid-Hollandse stroomproducent EZH....

Van onze verslaggeefster Esther Hansen Löve

Met het oog op de liberalisering van de stroommarkt wordt EZH door de aandeelhouders - gemeenten in Zuid-Holland en de provincie zelf - verkocht. Volgende week moeten de kopers hun biedingen indienen. 'Het lijkt mij wel iets dat ze in het biedingsproces gaan gebruiken', beaamt bestuursvoorzitter J. Verwer van EZH.

De afgelopen week heeft Verwer, die stelt 'not amused' te zijn met Pronks nota, veel tekst en uitleg moeten geven aan buitenlandse bedrijven die overwegen een bod uit te brengen op EZH. 'Het heeft nogal wat gefronste wenkbrauwen opgeleverd. Aan het ene bedrijf moet je meer uitleggen dan aan het andere. Maar ik weet natuurlijk niet hoe ze erop gaan reageren in het biedingsproces', peinst Verwer.

Het is nog lang niet zeker dat plannen van Pronk ook doorgaan. In de Klimaatnota staat dat de energiebedrijven vrijwillig moeten meewerken hun kolencentrales in 2008 qua CO2-uitstoot terug te brengen tot het niveau van gascentrales.

R. van 't Hullenaar, directeur van de belangenvereniging EnergieNed, stelt dat de sector niet akkoord gaat met de huidige plannen. Binnenkort beginnen de onderhandelingen tussen de overheid en de energiesector over de nota en over eventuele alternatieven.

Verwer benadrukt dat de verkoopprijs van EZH niet alleen gebaseerd zal worden op de economische waarde van het bedrijf. Naar verwachting zal de verkoop van EZH de aandeelhouders tussen de twee en 2,5 miljard gulden opleveren. Behalve de prijs, spelen ook strategische plannen die potentiële kopers met EZH hebben een grote rol in de onderhandelingen.

Amerikaanse en Britse stroombedrijven blijken er veel voor over te hebben om in Nederland - een van de eerste landen in continentaal Europa waar de stroommarkt open gaat - een voet aan de grond te krijgen. In maart werd bekend dat het Utrechts-Noord-Hollandse Una voor 4,8 miljard gulden naar het Amerikaanse Reliant gaat.

Aanvankelijk leek EZH in handen te komen van Shell en het Rotterdamse nutsbedrijf Eneco. Naar verluidt ketste die deal af omdat de aandeelhouders van EZH de ongeveer twee miljard gulden die Shell en Eneco boden te weinig vonden. Thans zijn het Britse Eastern, het Belgische Electrabel en het Duitse Preussen Elektra in de race. De combinatie Una-Reliant is naar verluidt afgevallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden