Pronk claimt 29 miljard voor inrichten Nederland

Minister Pronk van Ruimtelijke Ordening vraagt 29 miljard gulden voor de ruimtelijke inrichting van Nederland in de komende tien jaar....

Het bedrag dat Pronk wil binnenhalen is bestemd voor het investeringsprogramma van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. De definitieve versie van die nota presenteert Pronk vandaag. Met die investeringen hoopt hij de ruimtelijke ordening te kunnen sturen en de uitbreidingen van infrastructuur en natuurbeheer te kunnen financieren.

Specifiek voor de ruimtelijke ordening vraagt de PvdA-minister twee miljard. Daarmee moet verplaatsing van bedrijven worden bekostigd, zodat de leefbaarheid in steden verbetert en de planschade wordt vergoed als bestemmingplannen worden gewijzigd.

Voor natuur wordt zes miljard gulden opgevoerd. Dat is volgens Pronk nodig voor de aankoop van natuurgebieden en de financiering van nieuwe nationale parken aan de rand van de steden. Voor het waterbeheer en de bekostiging van natte natuurgebieden is 2,8 miljard gulden nodig.

Om de steden te versterken wordt geld geclaimd voor het bouwen van tunnels en het bebouwen van snelwegen (onderkluizen). Ook voor de ontwikkeling van de stadscentra wil Pronk via zijn Vijfde Nota geld vrijmaken.

De 29 miljard is niet allemaal nieuw geld. Het kabinet besloot eerder tien jaar lang tweehonderd miljoen gulden te steken in de aankoop van natuurgebieden om de ecologische hoofdstructuur sneller aan te kunnen leggen. Ook voor de overstromingsgebieden waarin bij hoge waterstand water moet worden geloosd, is al geld gereserveerd.

Voor sommige projecten die Pronk wel wil uitvoeren, maar waarover nog moet worden beslist, vraagt hij geen geld. Zo laat de Vijfde Nota in het midden waar een nieuw rondje openbaar vervoer binnen de Randstad moet komen te liggen. Daarover wordt de komende tijd de knoop doorgehakt. Pronk laat het werven van fondsen over aan zijn collega minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat.

Aanvankelijk had Pronk zijn dertig miljard in de Vijfde Nota over de ruimtelijke ordening willen opnemen. Op advies van VVD-collega Zalm van Financiën, die vreesde dat Pronk daarmee wrevel zou opwekken bij de andere ministers, heeft de PvdA-er zijn claim bewaard tot het moment dat alle bewindslieden hun wensenlijstjes indienen.

De verzoeken van Pronk zullen in het kabinet worden afgewogen tegen andere verzoeken om meerjareninvesteringen in economische infrastructuur. Bij het kabinet zijn de afgelopen weken ook andere plannen binnengekomen, waarvan de uitvoering tientallen miljarden guldens zou kosten.

In de Vijfde Nota gaat het kabinet ervan uit dat er de komende dertig jaar 200 duizend hectare grond nodig is voor stedelijke voorzieningen. Die grond gaat worden geleverd door boeren, die 475 duizend hectare inleveren. Ook de natuur en de recreatie vragen echter ruimte (500 duizend hectare). De oplossing voor dat probleem ziet het kabinet in het recreatieve gebruik van natuurgebieden en boerenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden