Pronk bereid tot snoeien zonder aantasting hulp

PvdA-minister Pronk voor Ontwikkelingssamenwerking is bereid te bezuinigen op zijn begroting zolang de hulp niet wordt aangetast. 'Als het gaat om je steentje bij te dragen, valt er met mij te praten', aldus Pronk zondag in het tv-programma Buitenhof....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Pronk is tijdens de formatie van Paars II voorzitter van de werkgroep Ontwikkelingssamenwerking. Die werkgroep van PvdA, VVD en D66 is één maal bijeen geweest en praat vandaag verder.

De demissionaire bewindsman heeft zijn tegenstrever Weisglas van de VVD al twee voorstellen gedaan om te bezuinigen. Wellicht kan er volgens Pronk geld worden gevonden in de pot van de totale buitenlanduitgaven. Ook ziet Pronk wel iets in het afschaffen van de exportbevordering die door Ontwikkelingssamenwerking wordt betaald. 'Het is vreemd dat wij Nederlandse bedrijven subsidie geven om te concurreren', aldus Pronk. Dit laatste voorstel kan op weinig enthousiasme rekenen bij de VVD.

Pronk zei te hebben begrepen dat de informateurs de bezuinigingskoppeling tussen Defensie en Ontwikkelingssamenwerking niet meer handhaven. Ook minister Voorhoeve van Defensie is het daarmee eens, aldus Pronk.

Hij herhaalde graag te willen doorgaan op Ontwikkelingssamenwerking, of bij iets anders in de buitenlandhoek (Buitenlandse Zaken, Defensie).

Als premier Kok in zijn nieuwe kabinet een ander gezicht op Ontwikkelingssamenwerking wil, vindt Pronk dat 'prima'. Maar hij wil niet naar een ministerie dat zich bezighoudt met binnenlands beleid. De bewindsman zei niet de indruk te hebben dat Kok van hem afwil. 'Ik voel het niet.'

Mocht Pronk geen minister worden, dan is hij kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Tweede Kamer. Er wordt ook door de Verenigde Naties aan hem getrokken, maar Pronk 'wil liever geen topambtenaar worden bij de VN, hoe hoog ook. De binnenlandse politiek is voor mij een beetje hartstocht'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden