Pronk bereid Stankwet aan te passen

Minister Pronk van Milieu is de Senaatsfracties van VVD, CDA en de kleine christelijke partijen gisteren tegemoet gekomen met een versoepeling van de Stank- en Ammoniakwet....

Van onze verslaggeefster

Pronk maakte bekend dat hij met de provincies wil overleggen bij welke kwetsbare natuurgebieden de Ammoniakwet niet hoeft te gelden zodat boerenbedrijven in de directe omtrek kunnen blijven zitten.

Hij denkt aan delen van multifunctionele bossen (natuur waarin wordt gerecreërd), een aantal natuurgebieden kleiner dan tien hectare en de minst gevoelige natuurgebieden voor ammoniak. Provincies zullen er wel voor moeten waken dat een verschuiving niet ten koste gaat van het totaal aantal hectares natuurgebied.

Verder is Pronk bereid de Stankwet zo te wijzigen dat het optellen van stank van meerdere bedrijven in één gebied niet zal gebeuren. Hij is zelfs genegen een nieuwe nationale Stankwet voor heel Nederland te maken.

Maar dan moet de Senaat wel instemmen met de Ammoniakwet en de Reconstructiewet, die het mogelijk moet maken dat het landelijk gebied opnieuw kan worden ingericht. 'Ik wil eruit komen, heb u nodig, vertrouw me', riep Pronk VVD en CDA op.

Die fractie vinden samen met ChristenUnie en SGP dat de Stank- en Ammoniakwetten te veel boeren duperen. Of zij de handreiking van Pronk en Brinkhorst voldoende vinden was gisteravond niet duidelijk. 'Ik wil eerst weten hoe de provincies over die uitzonderingen denken', aldus VVD'er Varekamp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden