Prominenten niet vermeld op lijst geweld Oost-Timor

De voormalige chef-staf van de Indonesische strijdkrachten, generaal Wiranto, is opvallend afwezig op de lijst van mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de golf van geweld die Oost-Timor vorig jaar teisterde....

Ook de prominente militieleider Eurico Guterres en de waarschijnlijke moordenaars van de Nederlandse journalist Sander Thoenes komen niet op de lijst voor. Wel kunnen er in de toekomst nog namen aan worden toegevoegd.

Met steun van Indonesische militairen richtten pro-Indonesische milities vorig jaar september een ravage aan in Oost-Timor, nadat de bevolking zich in een referendum massaal had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Meer dan duizend Timorezen kwamen daarbij om het leven, honderdduizenden sloegen op de vlucht. Tientallen steden en dorpen werden met de grond gelijk gemaakt.

Het onderzoek richt zich op vijf incidenten waaraan Indonesië in het voorjaar prioriteit heeft toegekend. Naast de dood van Thoenes zijn dat de aanval op het huis van de Nobelprijswinnaar bisschop Belo, de moord op voorstanders van onafhankelijkheid in Liquica, de slachting in een kerk in Suai en de aanval op het huis van onafhankelijkheidsleider Manuel Carrascalau.

De meest prominente namen op de lijst zijn die van de voormalige commandant van Oost-Timor Tono Suratman en diens opvolger kolonel M.Nur Muis, alsmede de voormalige politiecommandant Timbul Silaen. Ook de vroegere gouverneur van Oost-Timor Abilio Osorio Soares staat erop. De procureur-generaal begint volgende week aan een serie verhoren.

De leider van het VN-overgangsbewind in Oost-Timor, de Braziliaan Vieira de Mello, noemt de lijst een hoopgevend begin. 'Het is moeilijk iedereen tevreden te stellen. Het glas is nu halfvol. In de toekomst zullen we het langzaam verder vullen', zei hij.

De Timorese Nobelprijswinnaar José Ramos Horta maakt zich kwaad over het ontbreken van Eurico Gutteres, die met zijn beruchte militie Aitarak dood en verderf zaaide in de hoofdstad Dili. 'Als deze oorlogsmisdadiger niet voor het gerecht wordt gebracht, rest er geen andere keus dan het opzetten van een tribunaal door de VN', zei hij.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson, heeft meerdere malen verklaard dat de VN een dergelijk tribunaal zullen oprichten als Indonesië de schuldigen niet berecht.

Mary Robinson, mensenrechtenorganisaties en Oost-Timorezen hebben weinig vertrouwen in de verzekering van minister van Buitenlandse Zaken Alwi Shihab dat Jakarta het onderzoek naar de misdaden in Oost-Timor serieus neemt. Hun bezorgdheid is toegenomen door de toevoeging van een clausule aan de grondwet, die vaststelt dat niemand kan worden vervolgd voor misdaden die niet waren verboden op het moment dat ze werden gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden