NIEUWSVerenigde staten

Prominente Republikeinen erkennen: Joe Biden heeft verkiezingen VS gewonnen

Zes weken na de Amerikaanse verkiezingen heeft senator Mitch McConnell, de machtigste Republikeinse politicus in het Amerikaanse Congres, dinsdag Joe Biden gefeliciteerd met zijn presidentschap.

Redactie
De invloedrijke Amerikaanse senator Mitch McConnell van de Republikeinen. Beeld Getty
De invloedrijke Amerikaanse senator Mitch McConnell van de Republikeinen.Beeld Getty

McConnells erkenning van de nederlaag van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is een belangrijke omslag in de Republikeinse gelederen, waar volgens opinie-onderzoek een meerderheid van McConells partijgenoten blijft volhouden dat Biden dankzij verkiezingsfraude heeft gewonnen.

McConnells felicitaties volgden op de stemming van het kiescollege maandag, dat de Democraat Biden als winnaar aanwees. ‘Het kiescollege heeft gesproken’, aldus McConnell, die de afgelopen zes weken nooit publiekelijk afstand nam van Trumps ongefundeerde beweringen over fraude. Direct na McConnells ommezwaai plaatste Trump op Twitter een handvol berichten dat er ‘ontzettend bewijs voor stembusfraude binnenstroomt.’

Na de stemming van het kiescollege erkenden enkele Republikeinen al dat Biden de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. ‘Op een bepaald moment moet je de realiteit onder ogen zien’, zei Senator John Thune van Zuid-Dakota, de nummer twee van de Republikeinse partij.

Splijtzwam

Nu de partijtop accepteert dat Biden de nieuwe president wordt, dreigt de verkiezingsuitslag zich te ontpoppen tot splijtzwam binnen de Republikeinse partij. Trump heeft vergaande invloed binnen de partij, die voor de keuze staat de verkiezingsuitslag te respecteren en Trump terug te fluiten, of Trump zijn gang te laten gaan met zijn campagne de uitslag ongeldig te verklaren. McConnell heeft volgens The New York Times druk uitgeoefend op andere senatoren om zich niet te voegen bij de zestig procent van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden die Trump willen blijven steunen bij zijn tot dusver vruchteloze juridische pogingen de uitslag in enkele belangrijke staten aan te vechten. Andere Republikeinse politici vrezen echter dat Trump de partij en de Amerikaanse democratie onherstelbare schade toebrengt door vast te houden aan zijn bewering dat er fraude is gepleegd, terwijl daarvoor geen enkel bewijs is.

Terwijl de Republikeinen intern worstelen met de erkenning van het verlies, hebben de laatste wereldleiders die Biden nog niet had gefeliciteerd dinsdag uiteindelijk ook van zich laten horen. De Braziliaanse president Bolsonaro, bijgenaamd de Trump van de Tropen, feliciteerde Biden en ook de Russische president Vladimir Poetin zei ‘klaar te zijn voor samenwerking en contact’ met Biden.

Reputatieschade

Softwarebedrijf Smarmatic, wiens Amerikaanse partner een tiental jaren geleden software leverde die wordt gebruikt bij verkiezingen, heeft dusdanig te lijden onder reputatieschade door de complottheorieën van Trump en zijn bondgenoten, dat het naar de rechter stapt. Trumps favoriete televisiekanaal Fox News, zijn juridisch adviseur Rudy Giuliani en andere sleutelfiguren in Trumps kamp zijn gesommeerd hun ongefundeerde beweringen over fraude via de software van Smarmatic terug te nemen, anders volgen juridische stappen.

Nieuws Kiesmannen VS roepen Joe Biden formeel uit tot president: ‘Democratie heeft gezegevierd’

Panel Op de valreep en tegen alle gebruiken in drukt Trump executies door. Waarom?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden