Project Zuid-Afrikaanse verpleegsters krijgt toch follow-up

Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen hadden vanaf september een mooie, zij het beperkte, bijdrage kunnen leveren aan het personeelstekort in de Nederlandse ziekenhuizen....

In het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag begonnen veertien verpleegkundigen hun avontuur. Inmiddels zijn er nog negen over. Eén viel van de fiets en kan daardoor niet werken, één bleek niet geschikt, drie gingen met heimwee terug.

In het VU-ziekenhuis in Amsterdam waren de bevindingen nòg dramatischer. Van de achttien Afrikaanse werknemers werden er tien op grond van een evaluatie deze week ongeschikt verklaard. Eén vertrok met heimwee, slechts zeven voldoen aan de maatstaven.

'Een hele sneue zaak. Teleurstellend. Absoluut verrassend', reageert directeur Jan Hendrik Ockels van Randstad. Het uitzendbureau, dat de Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen ('het neusje van de zalm, ze zijn afgestudeerd op hbo-niveau') uitleent aan ziekenhuizen, gaat nu bezien wat er nog te regelen is.

Want de baangarantie die hun bij terugkeer in Zuid-Afrika was toegezegd, geldt alleen als ze twee jaar in Nederland hebben gewerkt. Of ze pensioenrechten hebben opgebouwd over hun werkverband in Nederland is hoogst onzeker. Wel is er pensioenpremie betaald, conform de cao. Zouden de 32 die premie hebben betaald aan het PGGM, het pensioenfonds voor de zorgsector, dan was er geen probleem geweest: of er wordt pensioen uitgekeerd als de werknemer 65 is, of de rechten worden afgekocht. Maar de Zuid-Afrikanen zijn in dienst van Randstad, en betalen dus pensioenpremie aan het pensioenfonds van dit uitzendbureau.

Hoe kon het zo mis gaan? De Zuid-Afrikaanse werknemers, die alleen Engels bleken te spreken, hadden ondanks een cursus meer moeite met Nederlands dan verwacht. Ockels erkent dat de cursussen te 'grammaticaal' en te weinig toegespitst op de Nederlandse ziekenhuispraktijk waren. Ook bleken de nieuwkomers niet in staat zelfstandig te werken en zich assertief op te stellen tegenover specialisten. Een extra taalcursus betaald door VU en Randstad gezamenlijk, leverde onvoldoende resultaat op.

Toch gaat Randstad door. In februari komen er achttien nieuwe krachten uit Zuid-Afrika naar het Westeinde. Ditmaal geschoold door een Nederlandse verpleegkundige die in Zuid-Afrika woont. 'Het had allemaal gemakkelijker gekund', bekent het Westeinde Ziekenhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden