Project voor leveren afvalwarmte en CO2 aan tuinders vertraagd

Het prestigieuze project voor de levering van warmte en kooldioxydegas (CO2) vanuit een elektriciteits centrale bij Capelle aan de IJssel aan het kassengebied bij Bleiswijk en Bergschenhoek is vier maanden vertraagd....

BROER SCHOLTENS

Van onze verslaggever

Broer Scholtens

AMSTERDAM

Het idee is afvalwarmte van de centrale te gebruiken voor verwarming van ongeveer 125 tuinbouwkassen. Het kooldioxydegas uit het rookgas van de centrale, een belangrijke veroorzaker van het broeikaseffect, dient als groeistimulator voor de gewassen. Bij een verhoogde kooldioxydeconcentratie is de opbrengst enige tientallen procenten hoger.

Het zou voor het eerst zijn dat tuinders centraal warmte en kooldioxydegas krijgen aangeleverd. De tuinder is zo goedkoper uit, terwijl de stroomproduktie in de centrale aanzienlijk efficiënter gaat, wat energiebesparing oplevert.

Met het project is een investering van bijna zeshonderd miljoen gulden gemoeid. Er zijn ondergronds, over een afstand van tien kilometer, drie enorme stalen pijpen aangelegd: één voor het CO2-gas, een voor het hete water richting tuinbouwgebied en een voor het afgekoelde retourwater richting centrale in Capelle aan de IJssel.

De drie pijpen gaan door een achthonderd meter lange tunnel onder het riviertje de Rotte door. Die tunnel heeft een diameter van drie meter. De aanleg ervan is niet vlekkeloos verlopen. Dit heeft een flinke vertraging gegeven. Bovendien moet de pijp grondig worden schoon gespoeld. Dat karwei ligt ook achter op schema. Hierdoor kan er nu niet op tijd warmte aan de tuinders worden geleverd.

Niet bekend

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden