Progressief Nederland moet zich dezelfde zorgen maken als de Democraten in Amerika

Hillary Clinton geeft een toespraak nadat de presidentsverkiezingen zijn gewonnen door Donald Trump. Beeld afp
Hillary Clinton geeft een toespraak nadat de presidentsverkiezingen zijn gewonnen door Donald Trump.Beeld afp

Veel gevestigde media deden neerbuigend over de discussieavond van 'De Nederlandse Leeuw' onlangs in Rijswijk. Eén feit kon niemand negeren: 2.000 aanwezigen. Meest jongeren en velen uit 'Generatie Z' die net stemgerechtigd is. Hun held: professor Peterson van wie ik, eerlijk gezegd, nog nooit had gehoord. Amerikaans onderzoek laat zien dat Generatie Z politiek rechtser is dan haar ouders. Deze generatie duikt ook op in Nederland.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 maakten politieke strategen in Amerika de fout kiezers uit Generatie Z - geboren tussen 1995 en 2010 - te zien als voortzetting van de 'progressieve' millennials. De recessie, die begon in 2008, maakte Generatie Z voorzichtiger, spaarzamer en zelfredzamer. De Wright State University in Ohio deed onderzoek onder 1.200 'Generatie Z-studenten' aan vijftien universiteiten. Deze jongeren zijn in meerderheid 'fiscaal conservatief' en 'gematigd Republikein'.

De Democraten verloren tussen 2012 en 2016 circa 5 procent aan jonge kiezers; van 60 procent naar 55 procent. Trump won mede dankzij Generatie Z. Vooral zijn economisch beleid sprak deze kiezers aan.

De Huffington Post ziet veel verschillen tussen 'millennials' - geboren tussen begin jaren tachtig en 1995 - en Generatie Z. De eerste kan zich een fax of cassetterecorder herinneren, de tweede is kind van het internettijdperk. Generatie Z is individualistischer, ondernemender en begint vroeg met een start-up. Internet vormt hun wereldbeeld. Ze hebben meer gemeen met generatiegenoten op andere continenten dan met andere generaties in eigen land. In 2020 vormt deze generatie eenderde van de Amerikaanse bevolking. En dat heeft gevolgen bij de stembus.

Commentatoren deden schamper over de bezoekers van de debatavond in Rijswijk, omdat ook zij mijlenver afstaan van deze generatie. De huidige debatcultuur is een product van de protestgeneratie die haar stempel drukte op bestuur, media en universitaire wereld. De lange mars door de instellingen produceerde de ge- en verboden van politieke correctheid. Progressieve generaties kunnen zich een 'conservatieve jonge generatie' niet voorstellen. Maar zij zaaiden links en baarden rechts. Omgekeerd leeft Generatie Z helemaal in een eigen digitale wereld. Het NOS Journaal is ouderwets, Buitenhof gebabbel en Nieuwsuur nieuwsarm.

Deze generatie raakt in haar digitale wereldje gepolitiseerd door internetcensuur, zoals in Duitsland. Nederland en de Europese Unie bestrijden ook 'nepnieuws'. De Bulgaarse EU-commissaris, Mariya Gabriel, leidt de veldtocht. Onder voorzitterschap van de Nederlandse Madeleine de Cock Buning denkt een 'EU-expertgroep tegen desinformatie' over een 'Europees keurmerk'.

De expertgroep bestaat grotendeels uit gevestigde media, internetbedrijven zoals Google, Facebook en Twitter die al vrijwillig 'zelfregulering' doorvoerden, universiteiten en grote uitgevers zoals Bertelsmann. Een Europese interneteenheid, agenten blijven geheim, speurt naar zogenoemd 'nepnieuws', bij voorkeur van Russische makelij. Zij roept burgers op 'desinformatie' te melden.

Maar wie definieert 'desinformatie'? Niet Generatie Z. Zij wordt nergens bij betrokken. De EU maakt zich ongemerkt tot vijand. Een digitale revolte is bijna onvermijdelijk.

Waar breekt deze generatie door in Nederland? Een interessante casus is Amsterdam volgende maand tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Links is er Leitkultur, de VVD incluis. De lijfspreuk van de VVD-lijsttrekker luidt: 'hoe meer asielzoekers hoe beter'. Daarmee ligt 'rechts' Amsterdam braak. Bovendien is Generatie Z al de grootste categorie onder Amsterdamse jongeren: 36,9 procent is tussen de 18 en 24, mede dankzij de studenten. Er is zowel politieke als electorale ruimte. Het is niet ondenkbaar dat een 'rechtse' millennial als Thierry Baudet in dit gat duikt en Generatie Z, zelf nog wat jong voor passief kiesrecht, een stem geeft. Hoe harder het establishment op de uitdager inhakt, hoe sneller deze groeit.

Progressief Nederland moet zich dezelfde zorgen maken als de Democraten in Amerika. Traditioneel links (socialistisch en groen) krimpt. Het is al minder dan eenderde in de Tweede Kamer. Links is in Nederland, en ook in Duitsland, nog nooit zo klein geweest, mede doordat Generatie Z ongemerkt het kiezerskorps is binnengetreden. Deze generatie is, volgens Forbes, 'de meest conservatieve na de Tweede Wereldoorlog'. Generatie Z zet spoedig trends.

Derk Jan Eppink is senior fellow bij het London Policy Center in New York.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden