Profvoetballers, stop met zeuren over vermoeidheid

De ingezonden brieven van woensdag 26 april.

Donny van Beek, Hakim Ziyech, Nick Viergever en Justin Kluivert lopen vermoeid van het veld na het 1-0 verlies tegen PSV. Beeld anp
Donny van Beek, Hakim Ziyech, Nick Viergever en Justin Kluivert lopen vermoeid van het veld na het 1-0 verlies tegen PSV.Beeld anp

Brief van de dag: En maar zeuren over vermoeidheid

Wat is dat toch bij die superverwende profvoetballers in ons land? Zodra ze tussen twee weekenden een extra wedstrijd moeten spelen om hun talent en kwaliteit te tonen aan supporters en de neutrale toeschouwers, wordt er direct na een (verloren) wedstrijd gesproken over vermoeide benen en we zijn moe.

Ze moeten zich schamen ten opzichte van andere topsporters. Neem bijvoorbeeld wielrenners. Die rijden in een week drie klassiekers. Daarna gevolgd door de Ronde van Frankrijk, Italië en /of Spanje.

De arrogante en verwende voetbalprofs worden op een overdreven manier in de watten gelegd, en coaches en besturen doen daar gretig aan mee.

Topsporter word je niet van de één op de andere dag. Dat duurt een tijdje. Maar ben je zo ver, zeur dan niet over 'vermoeidheid'.

Tijdens de competitie valt niet zo heel vaak een topwedstrijd te aanschouwen. Dus zal het wel meevallen met die zware benen.

Nog heel even knulletjes dan is het vakantie.

Ko van der Veldt, Heemstede

De slijtmijt

Ruim 50 jaar geleden voorzag Marten Toonder al dat het afvalprobleem zou kunnen worden opgelost door insecten. In het onnavolgbare verhaal De slijtmijt wordt het insectenpaar Memel Pardujn en Maaike Prut ten tonele gevoerd, een echtpaar waarvan de nakomelingen alles eten dat op afval of beton lijkt.

Wellicht is het nu de tijd om de visionair Toonder te eren door de plastic zakjes etende rups om te dopen naar Prlwytzkovski Bommelius zoals op het eind van De Slijtmijt uiteindelijk geschiedt?

Louis Dirksen, Oostzaan

Onze koning

Met enige verbazing las ik in de krant dat koning Willem-Alexander geen directe afstammeling van Willem van Oranje zou zijn (Wetenschap, 22 april). Een volstrekt onjuiste bewering. Het klopt dat de mannelijke lijn bij het overlijden van stadhouder Willem III eindigde, maar ons staatshoofd stamt via een vrouwelijke lijn direct af van de Vader des Vaderlands. Twee kleindochters van Willem van Oranje (Albertine Agnes en Henriëtte Catharina, dochters van Frederik Hendrik) waren grootmoeder van Johan Willem Friso, de grootvader van stadhouder Willem V die weer de vader van koning Willem I was.

Andreas Dijk, Den Haag

undefined

Koning Willem-Alexander onderweg naar Paleis Noordeinde. Beeld anp
Koning Willem-Alexander onderweg naar Paleis Noordeinde.Beeld anp

Chriet Titulaer

'Ik sta hier te midden van een waar oerwoud van antennes', zei Chriet Titulaer ooit, en de Volkskrant wil ons laten geloven dat hij dat zei 'met zijn karakteristieke zachte g'.

Vreemd hoor, ik kan in die geciteerde elf woorden geen enkele g of ch ontdekken. En dan worden we ook nog gemaand om de voornaam Chriet als Kriet uit spreken.

Kees Smit, Utrecht

In de vuilnisbak!

Hoe pakken we zwerfvuil aan? Niet met lespakketten, jaarlijkse opruimdagen, adoptie van een straat of een gebied , zoals Karin de Raadt voorstelt , maar gewoon door opvoeden. Ik kreeg van kleins af te horen dat afval netjes in de vuilnisbak moest worden gegooid. Je gooit niets op straat, zo was de vaste boodschap. Toen ik een puber was, kreeg ik nog regelmatig van mijn ouders te horen dat een leeg blikje niet in de berm, maar in de afvalbak thuis hoort. 'Ja maar, het lege blik lekt, dus weg ermee', riep ik als dwarse puber. 'Dan hou je het maar vast, tot je een vuilnisbak tegen komt' zei mijn vader dan. En voegde eraan toe: 'Je bent ook uitstekend in staat om het vól mee te nemen, dus kan je het ook léég weer mee terug nemen.'

Sinds ik kinderen heb, roeptoeter ik de zelfde boodschap. Blijkbaar wordt de boodschap toch gehoord. Ik vind regelmatig lege plastic flesjes en blikjes in hun rugzakken. En snoep- en koekplasticjes, bonnetjes etc. in hun broekzakken voor de broeken de wasmachine in gaan. Nu nog zelf weggooien... het puberbrein blijft ondoorgrondelijk'. Maar het ligt in ieder geval niet op straat.

Joost Schrieken, Zwaag

Echte mensen

In de rubriek 'Opinie & Debat" van maandag 24 april stond een ingezonden brief van Robert Vuijsje onder de kop 'Zelfbenoemde keurmeester'. Ik wil hem hiermee laten weten dat ik het zeer met hem eens ben. In al zijn interviews laat hij de mens zoals die is, duidelijk spreken. Waarvoor mijn hartelijke dank.

Paula Maas, Breukelen

Vrolijke sombermans

Heeft Aaf nu genoten van de hyperrealisten of niet? Dat werd mij niet duidelijk. Haar sfeertekening was herkenbaar omdat ik dezelfde tentoonstelling bezocht.

Mij viel ook op dat er geen doodse stilte heerste, maar enthousiasme, zelfs van scholieren met formulieren.

Het leuke was dat je met hen tot een uitwisseling van gedachten kon komen over het getoonde, en dat opvattingen over 'schoonheid' sterk uiteen kunnen lopen. Als frequent museumbezoekster bleek ik, tot mijn verrassing, zeer gecharmeerd van het getoonde en ik raad iedere sombermans aan de Kunsthal eens in te gaan.

Hij komt er vrolijk vandaan!

Maja Twilt, Pijnacker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden