Profs gemiddeld 24 dagen geblesseerd

Profvoetballers zijn gemiddeld 24 dagen per jaar geblesseerd. Ze lopen die kwetsuren in tweederde van de gevallen op tijdens een wedstrijd....

Van onze sportredactie

Aan het onderzoek deden 91 Britse voetbalclubs mee. In twee seizoenen werden 6030 blessures geregistreerd, een gemiddelde van 1,3 per speler per seizoen. In bijna 80 procent van de gevallen hoefde het slachtoffer slechts een wedstrijd te missen.

De klachten bestonden voornamelijk uit verrekkingen, verzwikkingen en kneuzingen. Het effect van vermoeidheid in de spieren en mentale vermoeidheid bleek de kansen op verwondingen te verhogen.

Volgens onderzoeker Alan Hodson lopen professionele voetballers een verhoogd risico op blessures. Het is zaak te onderzoeken hoe dit gereduceerd kan worden.

Hij beveelt aan vooral de voorbereidingsperiode eens kritisch te bekijken. Uit het onderzoek bleek namelijk dat blessures tijdens de training vooral in juli voorkwamen, wedstrijdblessures kenden een piek in augustus.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder wil het opnemen voor de Europese voetbalclubs in hun strijd met de Europese Commissie over een nieuw transfersysteem. Schröder zei dat de clubs wel een gezamenlijk standpunt moeten innemen om gehoor te krijgen in Brussel. 'Ik wil me wel bemoeien met de kwestie. De voorwaarde is dat de voetbalbonden UEFA en FIFA en de spelersvakbonden het eens zijn', zei de politicus tegen het Duitse voetbalblad Kicker.

De EU vindt dat de huidige regels in strijd zijn met het recht. Er zou voor voetballers een vrij verkeer tussen clubs mogelijk moeten zijn.

FIFA en UEFA gaan 16 februari opnieuw met Eurocommissaris Monti om de tafel zitten. 'Hij wil ook een akkoord', aldus Gerhard Schröder. De bondskanselier zei tevens op hulp van de Engelse premier Tony Blair te kunnen rekenen.

De Franse club Saint-Etiènne heeft beroep aangetekend tegen de straf die het kreeg opgelegd wegens het opstellen van twee spelers met een vals paspoort. De juridische commissie van de Franse liga legde Saint-Etienne een aftrek van zeven punten op. Daarnaast mag bestuursafgevaardigde Gerard Soler een jaar geen functie binnen de club uitoefenen.

Ook de beide spelers, de Braziliaan Alex en Levitski uit Oekraïe, werden gestraft. Tegen hun schorsing, vier maanden waarvan twee voorwaardelijk, is de club niet in beroep gegaan. Op 5 februari bekijkt de Franse Liga de zaak.

De Braziliaan Ronaldo heeft in een Parijs' ziekenhuis met succes een aantal onderzoeken aan zijn rechterknie ondergaan. Volgens zijn woordvoerder is de Braziliaanse international optimistisch over het resultaat. Clubarts Combi van inter Milaan vindt het echter nog te vroeg om een rentree aan te kondigen. Ronaldo raakte in november 1999 geblesseerd. Vier maanden later keerde hij weer terug op het veld, maar scheurde na zes minuten de knieschijfpees af. Ronaldo heeft inmiddels twee operaties ondergaan en is nu bezig met zijn revalidatie.

De Spaanse eredivisionist Deportivio la Coruna houdt vast aan de door de Spaanse voetbalbond (RFEF) opgelegde schorsing van twee wedstrijden voor middenvelder Djalminha. De Braziliaan had op eigen houtje een kort geding aangespannen tegen de RFEF om de straf te laten halveren.

De schorsing werd de ploeggenoot van Roy Makaay opgelegd naar aanleiding van een serie incidenten rond de wedstrijd tegen Valencia op 13 januari. Djahninha zou onder meer een aanvaring hebben gehad met ploeggenoot Victor. De Braziliaan vindt dat de RFEF het recht niet heeft hem te straffen aangezien het incident zich na het eindsignaal afspeelde.

Deportivo-coach Irureta wil de uitspraak van de rechter niet afwachten en heeft de speler voor de komende twee duels niet geselecteerd. De club heeft Djalminha inmiddels verzocht af te zien van de rechtszaak. Mocht de speler het kort geding winnen, dan zou dat het gezag van de RFEF en indirect de FIFA ondermijnen. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de deelname van Deportivo aan het WK voor clubteams in augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden