Profijt na fusie Boskalis-Smit nog beperkt

Amsterdam - Pas na aandringen van het journaille toverde Boskalis-topman Peter Berdowski donderdag de cijfers van Smit op het scherm. 'Voor de laatste keer¿ Niet omdat we er een geheim van maken, maar Boskalis en Smit zijn nu één bedrijf.'


Uit de cijfertjes werd duidelijk dat maritiem dienstverlener Smit, als het niet vorig jaar was overgenomen door baggerbedrijf Boskalis, in 2010 geen fantastisch jaar zou hebben gedraaid. Maar, voegde Berdowski daaraan toe, niet slechter dan Boskalis voorafgaand aan de overname inschatte. Saillant was het verlies van een terminal bij de Kaspische Zee. Lamnalco, het terminalbedrijf van Boskalis, kaapte dat contract weg bij de Rotterdammers. Op de jaarrekening van Boskalis, 'recordwinst bij recordomzet', was dat dus een kwestie van vestzak-broekzak.


Van de enorme synergievoordelen die Boskalis bij de overname van Smit voorzag, was na negen maanden nog niet veel te zien. 'De grote offshoreprojecten, zoals de aanleg van boorplatforms en havens die we in de nieuwe combinatie hopen binnen te slepen, win je niet op zo'n korte termijn', stelde Berdowski nuchter vast. 'Maar we dingen wel mee naar dergelijke projecten en verwachten dat we die de komende jaren wel zullen binnenhalen.'


Op kleine schaal bleek de fusie wel degelijk geld op te leveren. Zo heeft Smit via contacten van Boskalis voor enkele miljoenen aan opdrachten in Nigeria binnengehaald. Ook kon bij een bergingsklus van de Rotterdammers met behulp van de expertise van de baggeraars uit Papendrecht veel geld worden bespaard. 'Boskalis kon een zeer gedetailleerde kaart van de bodem maken, waardoor er veel minder zand hoefde te worden weggehaald bij de berging.' Ook simpele administratieve kostenbesparingen droegen bij aan een beter resultaat.


Dat Boskalis recordwinst boekte, had veel te maken met de enorme hoeveelheid grote baggerprojecten die het concern vorig jaar afrondde. Zo veel als in 2010 zal Boskalis dit jaar niet weer verdienen. Het totaal aan binnengehaalde orders is afgelopen jaar teruggelopen. Hoewel Berdowski liet zien dat er na 2011 weer veel werk op de markt is, besloten veel beleggers op basis van de orderportefeuille dat het verlag over recordjaar 2010 een mooie aanleiding was om het aandeel van de hand te doen. Gedurende de dag liep de prijs van het aandeel terug tot onder de openingskoers. Uiteindelijk sloot Boskalis toch nog met 1,2 procent winst, waar de AEX-index met 1,7 procent steeg.


Het baggerschip Queen of the Netherlands van Boskalis.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden