Profiel Lutz Jacobi: felle tegenstander van Henk Bleker

Lutz Jacobi kandideerde zich vandaag op de valreep voor het fractievoorzitterschap van de PvdA. Wie is zij?

Een juichende Lutz Jacobi is net verkozen tot 'Groenste Politicus 2009'. © ANP

Jacobi (56) zit sinds eind 2006 in de Tweede Kamer. Ze wist zich tot nu toe vooral te profileren op het natuurbeleid - en 'doet' daarbij onderwerpen zoals dierenwelzijn en de Waddenzee. Drie jaar geleden werd Jacobi door Natuurmonumenten uitgeroepen tot groenste politicus van Nederland. Aan het Binnenhof staat ze bekend om haar karakteristieke lage stemgeluid.

Deze kabinetsperiode viel ze op door felle kritiek op staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker. Twee weken geleden diende ze nog een motie van wantrouwen in. Bleker had volgens Jacobi het natuurbeleid 'volledig laten vastlopen'. Het natuurakkoord met de provincies is 'onaf' en 'financieel niet onderbouwd', aldus Jacobi.

De Friesin werd geboren als boerendochter, zo staat te lezen op haar website. 'Spelend, werkend, ijverig en al jong begaan met recht en onrecht zoekend naar de inhoud en de waarden van het leven.' Lutz haalde haar basisdoctoraal rechten en volgde een opleing tot leraar Nederlands en gezondheidskunde.

Tot 1983 werkte ze veel op de boerderij van haar ouders. Daarna begon ze een carrière bij de GGD in Drachten. In 1995 werd ze er directeur. Vier jaar later werd ze directeur van de GGD Fryslân. Die baan vervulde ze tot eind 2006 toen ze de Kamer in ging.

Ze hield haar maidenspeech begin 2007 over het verbod op handel van producten van zadelrobben en klapmutsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.