Profiel: Fadlallah, liberaal voor vrouwen en islam

De Libanese, sjiitische geestelijke grootayatollah Mohammed Hussein Fadlallah gold als vooruitstrevend, vooral op het gebied van vrouwen en de islam.

ANP

Hij sprak zich in fatwa's uit tegen huiselijk geweld, eerwraak en vrouwelijke besnijdenis en keurde vrouwelijke zelfmoordenaars en het dragen van nagellak tijdens het bidden goed.

Filosofie


Fadlallah werd in 1935 Najaf in Irak geboren. Hij studeerde onder meer religieuze rechtswetenschappen, filosofie en Arabisch waarna hij in 1966 naar Libanon ging, waar zijn ouders vandaan komen. Fadlallah groeide uit tot de belangrijkste leider van de sjiitische gemeenschap in Libanon. Hij gold in 1982 als de bron van inspiratie van de oprichters van de radicale beweging Hezbollah, mede door zijn anti-Amerikaanse houding.

Later distantieerde hij zich van Hezbollah, dat hij teveel op Iran gericht vond. Hij werd steeds kritischer op het beleid van Teheran. Over president Mahmoud Ahmadinejad zei hij: ‘Ik denk dat de huidige Iraanse president diplomatieke vaardigheden ontbeert en ik denk dat hij juist problemen creëert voor Iran.’

Theo van Gogh


Fadlallah bemoeide zich ook met de moord op de Nederlandse filmmaker Theo van Gogh en de nasleep daarvan. Eind 2004 verbood de grootayatollah met de zwarte tulband in een fatwa Nederlandse moslims geweld te gebruiken om geschillen te beslechten, nadat een moskee uit Assen om zijn opinie had gevraagd. Niet geweld en terreur maar een‘beschaafde dialoog’ is voor moslims de manier om geschillen met geloofsgenoten en anderen te benaderen, aldus Fadlallah.

De ayatollah verwelkomde het aantreden van de Amerikaanse president Barack Obama, die stelde dat de VS niet in oorlog zijn met de islam. Maar later zei Fadlallah dat Obama Arabieren en moslims had misleid door onjuist te stellen, dat hij niet zou voortborduren op het beleid van zijn voorganger, George W. Bush.

De VS beschouwden Fadlallah als een terrorist en plaatsten hem in de jaren negentig op een zwarte lijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden