Profiel Evelien Tonkens

Evelien Tonkens is socioloog en bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap bij de Afdeling Sociologie en Antropologie van de Universiteit van Amsterdam.

De leerstoel Actief Burgerschap wordt gefinancierd door de koepel van woningcoporaties Aedes, het VSB-fonds en Gamma Dienstverlening, en verwerft daarnaast onderzoeksopdrachten van onderzoeksfondsen, landelijke en lokale overheden en maatschappelijke organisaties.

Van 2002 tot 2005 was Tonkens woordvoerder volksgezondheid, welzijn en emancipatie voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Tussen 1988 en 2005 was zij als onderzoeker verbonden aan de universiteiten van Nijmegen en Groningen en aan diverse onderzoeksinstituten.Behalve hoogleraar en columnist is Tonkens ook lid van de Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum in Amersfoort, lid van de Raad van toezicht van Meerkanten Geestelijke Gezondheidszorg in Ermelo, en lid van Mitros Atelier, adviesraad van de Utrechtse woningcorporatie Mitros.

Tonkens publiceerde talloze artikelen en diverse boeken, waaronder Het zelfontplooiingsregime, de actualiteit van Dennendal en de jaren zestig (Prometheus 1999), Mondige burgers, getemde professionals. Marktwerking, vraagsturing en professionaliteit in de publieke sector (NIZW 2003), Handboek moraliseren. Burgerschap en ongedeelde moraal (met Marcel Ham en Justus Uitermark, uitgeverij Van Gennep 2006) Wat burgers bezielt. Een onderzoek naar burgerinitiatieven (met Menno Hurenkamp en Jan Willem Duyvendak, NICIS/UvA 2006) en De beste de baas? Verdienste, respect en solidariteit in een meritocratie (met Tsjalling Swierstra, Amsterdam University Press, maart 2008). Haar column verschijnt elke woensdag op de Forum-pagina, en is ook online te bekijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden