Background

Profiel: de drie Libiërs die worden vervolgd door het ICC

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft vandaag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Muammar Kaddafi en twee andere kopstukken van het regime. Ze worden verdacht van misdaden tegen de mensheid. Hieronder korte portretten van de verdachten.

Een van de vervolgden is Saif al-Islam Kaddafi, een zoon van de Libische leider Muammar Kaddafi, hier tijdens een toespraak in maart. © epa

Muammar Kaddafi
Muammar Kaddafi is de 69-jarige flamboyante 'Gids van de Revolutie'. Hij heeft officieel geen functie, maar is de absolute heerser. Volgens resolutie 1970 waarmee de VN de top van Libië eind februari sancties oplegde, heeft hij 'de verantwoordelijkheid voor het bevelen van de onderdrukking van demonstraties en schendingen van mensenrechten'. Zijn tegoeden zijn bevroren en hij mag niet reizen. Kaddafi is geboren nabij Sirte en kwam in 1969 als 27-jarige militair door een staatsgreep aan de macht. Hij steunde een reeks terreurgroepen in de jaren zeventig en tachtig. Hij streefde eerst naar Arabische eenheid, maar toen dat niet lukte, richtte hij zich op Afrika. Hij heeft familie- en stamgenoten op cruciale posten in het leger, veiligheidsdienst en economie gezet. Voor de grillige Kaddafi staat één ding als een paal boven water: hij zal de macht nooit opgeven.

Saif al-Islam Kaddafi
Saif al-Islam Kaddafi, ook wel het 'Zwaard van de islam' genoemd (39), was het gematigde westerse gezicht van het regime. Hij zette zich de afgelopen jaren in voor liberalisatie van de economie en meer vrijheid. Hij runt een liefdadigheidsorganisatie die zich onder meer inzette voor het beëindigen van conflicten in de wereld. Na het begin van de opstand verscheen hij op de staatstelevisie om het bewind te verdedigen en om een eind aan de opstand te eisen. Hij is vaak genoemd als opvolger van zijn vader. Volgens de VN-resolutie heeft hij zich schuldig gemaakt aan 'opruiende publieke toespraken, die geweld tegen de betogers hebben aangemoedigd'. In april zei hij tegen The Washington Post dat 'zijn familie geen enkele misdaad heeft gepleegd'. Zijn tegoeden zijn bevroren en hij mag niet reizen.

Abdullah al-Senussi
Abdullah al-Senussi is een zwager en rechterhand van Muammar Kaddafi. Senussi (62) is brigadegeneraal in het leger en directeur van de militaire inlichtingendienst. Hij is al jaren een sleutelfiguur binnen het veiligheidsapparaat. Hij is in Frankrijk bij verstek veroordeeld voor het opblazen van een Frans passagiersvliegtuig van UTA boven Niger in 1989, waardoor 170 mensen omkwamen. Hij heeft een reisverbod. Senussi staat bekend als een hardliner en zou de stuwende kracht zijn achter de harde aanpak van de rebellie. Amerikaanse functionarissen meldden echter eind maart dat Senussi, die volgens hen nauw zou samenwerken met Saif al-Islam Kaddafi, contact met Washington zou hebben gezocht om een uitweg uit de huidige crisis te zoeken. Over deze zaak is niets meer vernomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.