Professor wil radiozender maken van oor op zijn arm

Een oor op je arm: het is weer eens wat anders dan een banaan in je oor. De Australische  professor en kunstenaar Stelios Arcadiou (beter bekend als Stelarc) loopt er al bijna tien jaar mee rond. Hij wil het oor nu gaan aansluiten op internet, zodat de rest van de wereld kan meeluisteren.

Thomas van der Kolk
Stelios Arcadiou toont zijn derde oor. Beeld YouTube
Stelios Arcadiou toont zijn derde oor.Beeld YouTube

Dat liet hij woensdag weten in een interview met ABC News. Het heeft heel wat tijd gekost om het oor te krijgen zoals het nu is. Het idee voor een oor op zijn arm kreeg hij al in 1996, maar het kostte vele jaren om een medisch team te vinden dat hem wilde helpen om een mal van biologische polymeren in de vorm van een oorschelp onder de huid van zijn arm te implanteren.

Oorlel

Vervolgens duurde het een jaar of tien voordat de huid daadwerkelijk de vorm van een oor had gekregen. De volgende stap is nu om een oorlel te cultiveren uit zijn eigen stamcellen, aldus Stelarc. Maar dan is hij er nog niet: het is de bedoeling dat zijn derde oor als microfoon en radiozender gaat fungeren, die draadloos is verbonden met internet. De hele wereld kan dan meeluisteren met wat de professor zoal hoort.

Er is al eerder een microfoon aan het onvolgroeide oor bevestigd, maar die veroorzaakte infecties en moest worden verwijderen. Nu het oor bijna volgroeid is, wil Stelarc het opnieuw gaan proberen. Het oor moet ook uitgerust worden met GPS, zodat mensen kunnen zien waar hij uithangt.

'Dit oor is niet bedoeld voor mezelf, ik heb al een prima stel oren', zegt Stelarc tegenover ABC News. 'Dit is voor andere mensen. Zij kunnen meeluisteren met een conversatie die ik heb, of een concert dat ik bezoek. Waar ik ook ben, waar jij ook bent... stel je voor dat ik kon horen met de oren van iemand in New York', aldus de op Cyprus geboren en nu in Perth gevestigde professor.

Het werk van Stelios Arcadiou richt zich voornamelijk op het uitbreiden van de menselijke lichamelijke functies met technologie. Het menselijke lichaam is ouderwets, zo luidt het concept waar hij zijn onderzoek op baseert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden