Professor TU Delft kritiseert Superbus van Ockels

DELFT (ANP) - De kosten van de Superbus, het prestigieuze ov-project van Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels, vallen veel hoger uit dan werd aangenomen. Daarnaast is de bus, die op een vrije busbaan 250 kilometer per uur moet kunnen rijden, veel minder duurzaam, veilig en winstgevend.

Dat staat in het raport 'Valkuilen voor de superbus' van professor Ingo Hansen van de afdeling Civiele Techniek & Geowetenschappen van de TU Delft, een collega van Ockels. In het universiteitsblad Delta geeft Hansen aan dat hij met zijn rapport een discussie wil losmaken over het project.

In een reactie wees Ockels vrijdagmiddag alle kritiek van de hand. ,,Mijn collega heeft gewoon op alle punten ongelijk'', luidt het commentaar van Ockels. ,,Wij hebben het volste vertrouwen in ons project. Hij mist bepaalde kennis waar wij wel over beschikken.''

Minister Peijs

De superbus geldt als een veelbelovende nieuwe vorm van zeer snel openbaar vervoer. Minister Karla Peijs (Verkeer) heeft 7 miljoen euro beschikbaar gesteld om ontwerp en bouw van een experimenteel demonstratiemodel mogelijk te maken. Connexxion steekt een miljoen euro in de ontwikkeling van de bus. Het OV-bedrijf wil met VolkerWessels en ING Wholesale Banking een consortium opzetten voor de uiteindelijke exploitatie van het Superbussysteem.

Het plan van Ockels voorziet in een voertuig met een lengte van 15 meter dat plaats biedt aan 20 tot 30 passagiers. De bus oogt als een extreem lange futuristische limousine. Het prototype moet in de zomer van 2008 rijklaar zijn voor inzet tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Hansen zet grote vraagtekens bij het project, dat volgens hem een investering vraagt van 4 á 5 miljard euro, in plaats van de begrote 2,2 miljard euro. ,,Het is hoog tijd dat experts eens kritisch naar dit project durven kijken'', zegt Hansen. ,,De reputatie van de TU Delft staat op het spel.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden