Professionele vervalsersbende leverde spullen op bestelling

Met invallen in zeven woningen, twee koffieshops en een loods in Amsterdam en Den Helder heeft de politie afgelopen week een bende vervalsers opgerold....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Er zijn enkele duizenden vervalste papieren, zoals paspoorten, rijbewijzen en kentekenbewijzen in beslag genomen, maar ook stempels van gemeenten en instellingen. Tien verdachten zitten in arrest.

De politie spreekt van een professionele bende die in vele landen actief was. Hun vervalsingen zijn nauwelijks van echt te onderscheiden.

De video die de politie van de werkplaats heeft gemaakt, laat een wand van een kamer zien die vol hangt met stempels. Op een tafel staan bakken met omslagen van paspoorten uit allerlei landen. Elders liggen blanco vellen papier. Toen de politie de inval deed, werd er gewerkt. Uit een printer kwamen juist de afdrukken van een giropas.

Het onderzoek is in april begonnen. Toen liep in Amsterdam-Zuidoost een vrouw tegen de lamp die probeerde te betalen met gestolen of vervalste girobetaalkaarten; zij legitimeerde zich met valse papieren.

De bende bracht haar spullen aan de man vanuit twee koffieshops in Amsterdam-Oost. In het ene café hielden ze spreekuur 's morgens, in het andere 's middags. Een populaire bestelling bestond een pas plus een identiteitsbewijs om daarmee gestolen cheques te kunnen innen. Uit de hele wereld kwamen orders. De politie heeft vervalsingen aangetroffen voor gebruik in Hongkong en Saudi-Arabië.

De politie kan geen schatting geven van de omzet. 'Ga er maar van uit dat de bende een miljoenenzaak had', zei onderzoeksleider Van Hijum. De bende drukte ook geld. Bij de inval zijn valse Engelse ponden in beslag genomen.

Ook de uitbaters van de koffieshops zijn aangehouden. Deze zijn na verhoor vrijgelaten. Er zitten zeven hoofdverdachten (vier mannen en drie vrouwen) vast die vandaag worden voorgeleid. Vier van hen hebben een bekentenis afgelegd.

Ten minste één verdachte is een bekende van de politie. Bij de inval is een krantenknipsel uit De Telegraaf van mei 1980 gevonden, waarin melding wordt gemaakt van arrestatie van een van de verdachten wegens zwendel met auto's. De bende is zeker drie jaar bezig geweest, mogelijk langer.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat in Amsterdam een bende vervalsers is opgerold. In december 1996 werden twintig verdachten gearresteerd die waardepapieren identiteitsbewijzen vervalsten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden