Professionele belegger wedt vaak op verkeerde paard

Professionele beleggers hebben vorig jaar massaal de plank misgeslagen. Vrijwel alle grote, wereldwijd beleggende aandelenfondsen presteerden beduidend slechter dan de index waaraan ze zich spiegelen. Hierdoor verloren fondsbeleggers gemiddeld 7,8 procent, terwijl hun ijkpunt - de MSCI World Index - slechts 2,4 procent daalde. Dat verschil is het grootste van de afgelopen tien jaar.

AMSTERDAM - Dit blijkt uit een inventarisatie van fondsenonderzoeker Morningstar op verzoek van de Volkskrant. Slechts 13 procent van de mondiaal beleggende aandelenfondsen wist de MSCI World Index te verslaan. In deze index, die grote fondsen zoals Robeco en ING Global Fund als referentiekader (benchmark) gebruiken, zijn de aandelen van de grotere ondernemingen in de westerse wereld opgenomen.


Niet eerder overtroffen zo weinig fondsen de index. 'Dat grofweg een op de tien fondsen het beter doet dan de benchmark, is een extreem lage score. Historisch ligt het percentage tussen de 25 en 60 procent', zegt Jeffrey Schumacher, analist bij Morningstar.


'In neergaande markten presteren fondsmanagers meestal slechter dan de benchmark', zegt fondsexpert Ronald van Genderen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 'Ze kiezen vaker aandelen met een hoger risico en die doen het juist minder in moeilijke tijden. Ook in 2008 verloren veel fondsen meer dan de index.'


Volgens Van Genderen passen de matige resultaten van fondsmanagers in het algemene beeld. 'Keer op keer blijkt dat het tweederde van de fondsbeheerders niet lukt de benchmark te verslaan. Zo trekken goede fondsen het gemiddelde niet omhoog en presteren de fondsen als groep minder dan de benchmark.'


Tussen de grote aandelenfondsen die wereldwijd beleggen, zit menig negatieve uitschieter. Zo verloor BNP Paribas Obam, dat 1,7 miljard euro onder beheer heeft, bijna 24 procent. Rolinco (0,6 miljard) daalde met 16 procent, Delta Lloyd Investment Fund (1,4 miljard) ruim 10 procent.


Fondsmanagers wijten hun slechte resultaten aan de eurocrisis die vanaf de zomer de stemming op de aandelenbeurzen bepaalt. Volgens Boudewijn de Haan, fondsbeheerder van Robeco, is zijn fonds slachtoffer van de vlucht van beleggers naar veilig geachte bedrijven. 'Wij beleggen bewust in bedrijven die een groeipotentie hebben. In de praktijk zijn dat vaker specialistische ondernemingen dan grote conglomeraten.' Juist die grote concerns worden gezien als een goede 'schuilplaats' in economisch gure tijden.


Ook bij het kiezen van de meest veelbelovende regio's gokten de meeste fondsmanagers vorig jaar op het verkeerde paard. Veel aandelenfondsen zetten hun kaarten op Azië en meden Amerika. Die beslissing pakte dubbel slecht uit. De beurzen in Azië duikelden 16 procent, terwijl de Amerikaanse index een rendement van 3,4 procent behaalde.


De beroerde resultaten zijn voor de meeste fondsmanagers geen reden het roer om te gooien. Ze hopen en verwachten dat hun keuzen op de langere termijn gunstig uitpakken. Azië ziet men als gezonder dan de VS.


Economie Pagina 22

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden