Professionals

'Saai', 'weinig handel', 'winstnemingen en technische correcties', 'de markt is murw voor nieuwe informatie': wie regelmatig met analisten praat, leert het jargon snel genoeg kennen....

Merijn Rengers

Op grond van de omzetten op de beurzen wereldwijd is er echter minder reden tot somberheid. Want ondanks de sterk gedaalde beurskoersen, de verminderde animo onder particuliere beleggers, en de lange reeks onheilstijdingen van pensioenfondsen en verzekeraars, zijn de omzetten op de effectenbeurzen wereldwijd nog steeds redelijk op peil.

Dat komt door de professionele handel, die een steeds groter deel van alle effectentransacties voor zijn rekening neemt. Professionele handel omvat simpelweg alle transacties die niet door particuliere beleggers zelf worden verricht. De professionele handel valt grosso modo uiteen in transacties die indirect in het belang van klanten worden gepleegd - door vermogensbeheerders en beleggingsfondsen bijvoorbeeld - en in handel die exclusief voor rekening is van de professionele partij zelf.

Vooral de laatste categorie transacties wint steeds meer aan betekenis. Deze handel hangt samen met de afwikkeling van de enorme posities die hedgefunds, andere arbitrerende marktpartijen en bedrijven die opties schrijven, innemen. Deze tak van de aandelenhandel is technisch van aard, en heeft maar weinig te maken met de zogeheten onderliggende economische werkelijkheid.

De gedeeltelijke verschuiving van particuliere naar professionele handel heeft dan ook sluipende gevolgen voor de koersontwikkelingen. Koersen die gedreven worden door de handel van particulieren en bedrijven, vormen namelijk de wispelturige thermometer van de economie. Slecht nieuws? Geruchten? De koers klapt in. Mooie bedrijfsresultaten? Hup: 15 procent koerswinst.

Professionals handelen op een compleet andere manier. Hun beleggingsgedrag wordt bepaald door minieme koersverschillen wereldwijd, door de dagen waarop optiepakketten verlopen, en door een heel scala andere - primair technische - gegevens. Bovendien laten de professionals hun aan- en verkopen veelal over aan computermodellen, en wordt de emotie zoveel mogelijk uitgesloten. Beleggen is voor de professionals vooral een kwestie van rekenen.

Indirect heeft de verschuiving van particulier naar professioneel dus alles te maken met de saaie handel waarover analisten dezer dagen klagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden