'Profeet valt niet te bekritiseren'

Ja, we kunnen nu wel doorgaan met alsmaar neer te schrijven hoezeer we het gedachtengoed van imam Al-Maghraoui verwerpen, zoals Nausicaa Marbe doet in haar column van 9 december, maar in het licht van een zuivere discussie is het wellicht beter even goed naar de feitelijke herkomst van de opvatting van deze imam inzake het trouwen met meisjes van negen jaar te kijken.

Binnen de islam en het dagelijks leven van belijdende moslims staat de Koran, het geopenbaarde woord van God, op de eerste plaats. De tradities of overgeleverde handelingen en uitspraken van de profeet Mohammed zijn na de Koran de tweede pijler van de islamitische wet (de sharia) en vormen de leidraad voor het leven van moslims overal ter wereld.

In een van deze overgeleverde handelingen zegt Aïsha, de elfde vrouw van Mohammed: 'De Profeet is met mij getrouwd toen ik zes jaar oud was en hij had gemeenschap met mij toen ik negen was'.

Het gaat hier om een overlevering die door de moslimgemeenschap wereldwijd als gezaghebbend wordt gezien.

Hierdoor is het zelfs voor weldenkende en gematigde moslims buitengewoon moeilijk zich openlijk tegen het standpunt van Al-Maghraoui uit te spreken.

Met die overlevering in de hand kan hij ze immers gemakkelijk terechtwijzen als personen die het gedrag van de Profeet bekritiseren, een doodzonde, die geen enkele goede moslim wil begaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden