Proefboringen schaliegas weer stap dichterbij

Nu het onderzoeksrapport naar de risico's van het opsporen en winnen van schaliegas positief is, is de kans aanzienlijk dat minister Kamp (Economische Zaken) proefboringen zal toestaan. Een besluit daarover volgt in oktober, zo schrijft de bewindsman maandag aan de Kamer.

Kamp baseert zich op het rapport van Onderzoeksbureau Witteveen+Bos. Het bureau onderzocht in opdracht van de minister de gevolgen voor veiligheid voor mens, natuur en milieu van het opsporen en winnen van schaliegas en concludeerde dat dit veilig kan. De minister heeft zijn beleid rondom de omstreden winning van schaliegas van dit onderzoeksrapport afhankelijk gemaakt.

'Om de potentiële betekenis van schaliegas voor de Nederlandse economie vast te kunnen stellen, zijn uiteindelijk proefboringen nodig', schrijft Kamp. Een officieel besluit daartoe wordt pas in oktober genomen, wanneer de commissie voor de milieueffectrapportage (mer) haar oordeel heeft gegeven over het rapport.

Verzet
De Kamermeerderheid voor of tegen proefboringen hangt af van de PvdA. De partij zelf is tegen, de lokale afdelingen van de proefboorlocaties voorop. Het onderzoeksrapport van Kamp biedt partijleider en voormalig milieuactivist Diederik Samsom wellicht een uitweg. Als het winnen van schaliegas schoon en veilig is, kan hij de PvdA-leden vragen alsnog in te stemmen met proefboringen.

Als een meerderheid van de Kamer ermee instemt, kunnen proefboringen naar schaliegas beginnen op drie locaties, Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder. Het bedrijf dat de opdracht heeft gekregen, Cuadrilla, is al met de voorbereidingen begonnen. Ter plaatse is veel verzet tegen het proefboren en boren naar schaliegas.

Protesten
Schaliegas is een moeilijk te winnen vorm van aardgas dat kilometers onder de grond zit opgesloten in gesteente dat schalie heet. Om het gas te laten vrijkomen, moet het gesteente 'gekraakt' worden. Dat gebeurt met een mengsel van grote hoeveelheden zand, water en chemicaliën. Overal waar schaliegas in de bodem zit, laaien al bij voorbaat de protesten op. Tegenstanders vrezen aardbevingen en bodemdaling en zijn bezorgd dat grond- en drinkwater vervuild raken door het boren of door de chemicaliën die bij deze gaswinning worden gebruikt.

Kamp schatte eerder dat de winning van schaliegas Nederland op lange termijn 20 tot 30 miljard euro kan opleveren. Hij benadrukt maandag dat het aan de overheid is om eisen te stellen, de veiligheid te beoordelen en wel of niet mee te werken aan een proefboring, maar dat de mijnbouwbedrijven uiteindelijk beslissen of het binnen die regels loont om schaliegas te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden