Proefballonnen die in lucht opgaan

Moet de politie kinderen die 's avonds laat nog op straat spelen thuis brengen? Moeten scholieren worden ingezet als hulpagent?...

Allemaal serieuze voorstellen van politiecomissarissen. Vooral het begin van een nieuw jaar is traditioneel de periode om proefballonnen op te laten. Deze week was het de Utrechtse commissaris Vogelzang die stof deed opwaaien. Hij wil de identiteit en foto's van Utrechtse veelplegers openbaar maken. Het is niet de eerste keer dat de Utrechtse korpschef van zich doet spreken.

1995: Werkloze leraren moeten volgens korpschef IJzerman van Twente worden ingezet om als begeleiders op scholen de jeugdcriminaliteit terug te dringen.

1996: De Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt ziet niets meer in regiopolitie. Provinciale politie moet het worden. Ook stelt hij voor om de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie samen te voegen.

2000: De Eindhovense korpschef Raeven vindt dat de politie kinderen die laat op straat spelen thuis zou moeten brengen. Het plan wordt met hoon ontvangen. Voorzover bekend is nooit een Eindhovens kind door agenten bij de ouders afgeleverd.

Peter Vogelzang (Utrecht) laat een ballonnetje op over de inzet van scholieren als hulpagent. De schooljeugd kan als bijbaantje administratief en toezichthoudend werk doen bij zijn korps en hij wil ze zelfs de bevoegdheid geven boetes uit te schrijven. De politievakorganisatie ACP reageert verbijsterd.

Korpschef Mosterd van Zuid-Limburg verdedigt het plan om in de grensstreek buitenlandse agenten in te zetten.

Korpschef Horstmann in Flevoland wil eisen stellen aan criminele gezinnen die zich in zijn regio willen vestigen, zoals een opvoedcursus.

Jelle Kuiper van Amsterdam wil de F-side van Ajax afschaffen.

2003: Vogelzang is van plan veelplegers van relatief kleine vergrijpen (autokraken, diefstal, overvallen) op dezelfde manier aan te pakken als 'zware' criminelen die in wapens of drugs handelen. Observatieteams, financiële rechercheurs en telefoontaps, Vogelzang vindt het geoorloofde middelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden