Proef wijst uit: buitenaards tuinieren lukt beter op Mars dan op de maan

WAGENINGEN - Wie buitenaards wil tuineren, kan beter denken aan Mars dan aan de maan. Wageningse proeven hebben het afgelopen jaar uitgewezen dat planten en landbouwgewassen op nagebootste Marsgrond veel beter gedijen dan op nagebootst maanstof. Beter ook, en dat is opmerkelijk, dan op voedselarm rivierzand van aarde.


Ecoloog Wieger Wamelink van onderzoeksinstituut Alterre zegt geen ambities te hebben voor een enkeltje Mars. 'Maar als er ooit mensen heen gaan, wordt het een reële vraag of er daar iets te verbouwen is, zonder dat je de potgrond moet meenemen. Of hooguit een beetje, om de aanwezige bodem mee te enten.'


Om dat uit te zoeken bestelde hij vorig jaar bij de Nasa kunstmatige Marsgrond en maanstof, speciale mengsels voor onderzoek van vulkanische grond van Hawaii en woestijnzand uit Arizona die op papier vergelijkbaar zijn met de buitenaardse grondsoorten.


In een kas in Wageningen vulde hij 840 potjes en zaaide in totaal 4.600 zaden van honingklaver, valkruid, lupine, tomaat, rogge, wortel, herik, wikke, zwenkgras en tuinkers. Gedurende vijftig dagen keek hij toe wat er kiemde en wat er groeide. De resultaten verbaasden hem, zegt de ecoloog. Wamelink: 'Sommige planten als rogge en tuinkers vormden zelfs weer zaad. Ik had eerlijk gezegd niet eens veel groei verwacht. Kiemen kan nog met de voedingsstoffen uit het zaadje, maar daarna moet het echt uit de bodem komen. Kennelijk zit er toch meer in met name Marsgrond dan we dachten.' Inmiddels heeft een laboratoriumanalyse dat ook uitgewezen.


Daaruit is ook duidelijk geworden waarom maangrond eigenlijk niks is voor aardse planten. Daar zit veel te veel aluminium in, giftig voor planten.


Volgens de Wageningse plantkundige is zijn resultaat goed nieuws voor Marsgangers. 'Water is er, de bodem voldoet redelijk, licht kun je kunstmatig doen en de atmosfeer ook. Eigenlijk is de geringe zwaartekracht de onzekere factor.'


Hoewel de maan duidelijk een mindere keus is, acht Wamelink het verstandig om toch daar met buitenaards tuinieren te beginnen. 'Op zich kun je maanstof wel fixen. En als er iets mis zou gaan met de oogst, zit je op de Maan een stuk dichter bij huis dan op Mars.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden