Proef met whereabouts via mobiele telefoon en gps

LISETTE VAN DER GEEST

AMSTERDAM - Er komt een telefoonapplicatie die het voor sporters makkelijker maakt om hun whereabouts bij te houden. Het project is een initiatief van de Dopingautoriteit, de Nederlandse anti-dopingorganisatie, en wordt ondersteund door NOC*NSF. De twee organisaties hopen binnen twee maanden de eerste applicatie in te voeren in het Nederlandse anti-dopingsysteem.

Het invullen van whereabouts is een verplichting voor de beste sporters van een land. In een speciaal systeem via internet vullen zij dagelijks gedetailleerde informatie in over trainingslocaties, wedstrijden en hun verblijfplaats. Daarnaast moeten zij elke dag een locatie aangeven waar zij overdag minimaal zestig minuten onafgebroken aanwezig zijn.

Deze gegevens zijn belangrijk voor dopingcontroleurs, die hierdoor precies weten waar en wanneer ze hun out-of-competition tests kunnen afnemen. Als een sporter gedurende de opgegeven zestig minuten niet aanwezig is op de aangegeven plaats, wordt dit aangemerkt als een 'gemiste test'. Onder normale omstandigheden mogen sporters in een tijdsbestek van achttien maanden de test hoogstens drie keer missen. Zo niet, dan moeten ze zich tegenover een tuchtcommissie verantwoorden.

Het komt voor dat het bijhouden wordt vergeten, of dat onverwachts een afspraak of trainingslocatie wordt gewijzigd. Soms hebben sporters niet altijd een computer voorhanden.

De nieuwe applicatie biedt sporters meer gebruiksgemak. Het typen van een verblijfadres is overbodig, omdat er in de telefoon een gps-systeem zit. Een druk op de knop is voldoende.

Op dit moment zijn er driehonderd Nederlandse sporters die hun whereabouts invullen voor de Dopingautoriteit. Ruim honderd sporters doen dit via ADAMS, het systeem dat de internationale anti-dopingorganisatie WADA gebruikt. Deze sporters kunnen van de applicatie nog geen gebruikmaken. Zij zijn afhankelijk van de voortgang bij WADA. 'Zij willen heel graag mee met deze ontwikkeling, maar hun systeem loopt nog achter op het onze', aldus directeur Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit, die met zijn plannen wel de interesse van de internationale organisatie heeft gewekt.

De Dopingautoriteit is, voorzover Ram weet, de enige anti-dopingorganisatie die zo vooruitstrevend bezig is met het systeem van de whereabouts. De sportkoepel NOC*NSF steunt het project financieel. Algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF: 'Als dit zo kan, is het te mooi om waar te zijn. Hoe lager de drempel, des te beter het invullen van de whereabouts gebeurt.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden