Proef met sms'jes bij ongelukken en spookrijders

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat gaat automobilisten rond Utrecht waarschuwen als er op de rijksweg gevaarlijke situaties ontstaan. De bestuurders krijgen een sms'je op hun mobiele telefoon als een ongeluk gebeurd is of als zich een spookrijder op de weg bevindt. Het gaat om een proef van twee maanden die zaterdag begint.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat bevestigde hierover woensdag een bericht in het AD. Rijkswaterstaat gaat geen fileinformatie verstrekken. Wel zou informatie over groot onderhoud kunnen worden verstuurd. Als de proef een succes is, wordt het systeem op grotere schaal geïntroduceerd.

Minister Peijs (Verkeer) gaat zaterdag naar een demonstratie van het nieuwe systeem bij wegwerkzaamheden op knooppunt Oudenrijn. Ook geeft zij daar het startschot voor de campagne groot onderhoud 2006.

Cell broadcast

De berichtjes worden verzonden met een techniek die 'cell broadcast' heet. Die techniek zorgt ervoor dat het bericht gelijktijdig via radiogolven verzonden wordt naar alle mobieltjes die zich binnen een bepaalde afstand van een zendmast bevinden.

Inmiddels lopen in Nederland een aantal proeven met cell broadcast, onder meer in Zoetermeer. Daar waarschuwen de sms'jes inwoners bij een ramp of andere grootschalige incidenten. Ook zijn er proeven met waarschuwingsberichtjes waar mensen met een mobiele telefoon zich voor moeten opgeven. Voor cell broadcast hoeven mensen zich nergens in te schrijven. De telefoon moet eenmalig worden geactiveerd om de berichten te kunnen ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden