Proef met detectiesysteem drenkelingen in zwembaden

De invoering van een automatisch drenkelingendetectiesysteem moet het gevoel van veiligheid in zwembaden vergroten...

ANP

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het systeem waarmee badmeesters op een polshorloge een waarschuwing krijgen, wanneer onderwatercamera's personen registreren die langer dan 15 seconden stil op de bodem liggen. Op het polshorloge staan de coördinaten waar de zwemmer ligt. LC denkt met het systeem het gemiddelde aantal drenkelingen van zeven per jaar sterk te reduceren. De organisatie zegt wel dat dergelijke apparatuur nooit het menselijk oog zal vervangen.

De invoering van het systeem is een idee van Tweede-Kamerlid J. Rijpstra (VVD), die het in de begroting van 2003 van het ministerie van Onderwijs heeft laten opnemen. Rijpstra is blij dat het systeem eindelijk ten uitvoer wordt gebracht. 'Ik denk dat het een goede aanvulling is op de huidige veiligheidssystemen. Ik hoop dat het in de toekomst bij de bouw van nieuwe zwembaden verplicht wordt.'

Het ministerie stelt per zwembad 50.000 euro subsidie beschikbaar. Dat bedrag is niet genoeg om de volledige kosten van de invoering van de apparatuur te dekken. Rijpstra hoopt dat vanuit de gemeente en de exploitant van een zwembad de overige kosten worden gedekt.

De proef met bijbehorende subsidie geldt alleen voor gemeentelijke zwembaden. Een aantal particuliere zwembaden werkt al met een dergelijk systeem. Deze zullen meegenomen worden in de beoordeling van het detectiesysteem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden