Proef met advocaat bij verhoor van verdachten

Minister Donner van Justitie moet een experiment toestaan met het toelaten van advocaten bij politieverhoren. De proef moet worden beperkt tot verhoren van verdachten van delicten als moord, doodslag en zware mishandeling....

Van onze verslaggever

Naar aanleiding van de Schiedammer parkmoord is de discussie opgelaaid over de vraag of advocaten standaard bij politieverhoren aanwezig moeten zijn, of dat politieverhoren als regel moeten worden opgenomen op video of geluidsband.

Daardoor zou beter controleerbaar zijn of verdachten niet onoorbaar door de politie onder druk zijn gezet. In de zaak van de Schiedammer parkmoord bekende Cees B. een meisje te hebben omgebracht, terwijl hij dat niet had gedaan.

Het PvdA-Kamerlid Wolfsen stelde onlangs voor dat het van tweeën een moet zijn: of het verhoor opnemen of een advocaat in de verhoorkamer aanwezig laten zijn.

Minister Donner voelde daarvoor niks. Volgens hem zijn er te hoge kosten gemoeid met het invoeren van dit voorstel en is het in sommige onderzoeken belangrijk dat de politie een verdachte kan spreken zonder dat diens advocaat daarbij is.

Dittrich stelde toen voor een experiment te beginnen met het present laten zijn van raadslieden in verhoorkamers. PvdA en VVD steunen dat idee, bleek dinsdag, waardoor Dittrich de helft van de Kamer achter zich heeft staan en een meerderheid vrijwel zeker is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden