Produktie oostelijk Duitsland terug op oude niveau

De industrie in het oosten van Duitsland is de harde terugval na de hereniging weer te boven. De produktie ligt bijna op hetzelfde niveau als voor het vallen van de Muur, volgens een woensdag uitgebracht rapport van het Duitse ministerie van Economische Zaken....

DPA

DPA

BONN/BERLIJN

In het afgelopen jaar is de produktie met ongeveer 20 procent toegenomen. De orderontvangst groeide in hetzelfde stormachtige tempo. De bezettingsgraad van de machines in de fabrieken en andere produktie-installaties kwamen in december op het hoogste niveau sinds de vereniging.

Grote winst is de kwaliteitsverbetering, waardoor de in het oosten geproduceerde artikelen nu concurrerend zijn, aldus het ministerie in Bonn.

Volgens de Duitse vakbondsfederatie DGB is het modale inkomen in het oosten in de afgelopen drieëneenhalf jaar nagenoeg verdubbeld. In de voormalige staatsondernemingen die door het privatiseringsbureau, de Treuhandanstalt, zijn gesaneerd en verkocht, bedroeg het gemiddelde brutoloon in het najaar van 1994 ongeveer 3400 mark per maand. Dat is 1500 mark meer dan in 1991.

De verschillen binnen de vroegere DDR blijven evenwel groot. Mannen verdienen met een gemiddelde van 3570 mark bijna 600 mark meer dan vrouwen. Bouwvakkers ontvangen gemiddeld meer dan 3700 mark terwijl werknemers in de textielindustrie slechts 2240 mark per maand beuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden