Productiviteit in VS sterk gedaald

De arbeidsproductiviteit heeft zich in de Verenigde Staten nog ongunstiger ontwikkeld dan alwerd gevreesd. In het eerste kwartaal van dit jaar blijkt de Amerikaanse arbeidsproductiviteit niet met de eerder gemelde 0,1 procent, maar met 1,2 procent te zijn gedaald....

De daling van 1,2 procent is veel sterker dan analisten hadden verwacht. Het is het slechtste productiviteitscijfer sinds 1995.

In de VS worden economische statistieken razendsnel gepubliceerd, maar slechts als ruwe schattingen. Vaak volgen nog minstens twee aanpassingen voordat een cijfer definitief is.

Vooral bij een omslag in de economie zitten de eerste schattingen van het Amerikaanse statistische bureau er vaak naast. Zo ook bij de arbeidsproductiviteit.

De afgelopen jaren steeg deze grootheid spectaculair. De stijging werd als het bewijs gezien voor het bestaan van een 'nieuwe economie'. De vruchten van de revolutie in de informatie en communicatietechnologie (ICT) zou de productiviteit van de Amerikaanse werknemer structureel naar een hoger plan brengen.

Nu blijkt dat deze stijging slechts tijdelijk was. De reden van de huidige daling is dat Amerikaanse bedrijven te laat waren met het ontslaan van hun medewerkers. Arbeidsproductiviteit is simpel gezegd de gezamenlijke productie van bedrijven gedeeld door het aantal werknemers. Een dalende productie bij hetzelfde aantal werknemers levert een dalend arbeidsproductiviteitscijfer op.

Gelovigen in de nieuwe economie geven het echter nog niet op. 'Het productiviteitswonder dat we de afgelopen jaren hebben aanschouwd is nu misschien wat minder krachtig, maar nog niet ten einde', stelt een analist tegen het persbureau Bloomberg.

Nieuwe economen beweren dat, hoewel de arbeidsproductiviteit nu daalt, de onderliggende trend van de productiviteit toch naar een hoger peil is gebracht.

De ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit hangt sterk samen met de investeringen in de ICT-sector. De afgelopen jaren toonde de Amerikaanse econoom Gordon aan dat de sterke productiviteitsgroei geheel voor rekening kwam van de ICT-sector. In de rest van de economie steeg de productiviteit (nog) niet.

Nu de ICT-sector in het slop zit en de investeringen in ICT sterk dalen, blijft de productiviteitsgroei in de rest van de economie over. En daarin gebeurt nog steeds niet veel. Sterker, in de oude economie, de sector manufacturing, daalde de productiviteit met 2,1 procent gemiddeld sterker dan in de rest van de economie. Deze daling is een normaal verschijnsel in een vertragende economie.

Nieuwe economie-gelovigen kunnen slechts wachten op een productiviteitsstijging in de rest van de economie. 'Eigenlijk begint de nieuwe economie nu pas, als je erin gelooft', zeggen bronnen op De Nederlandsche Bank. DNB-president Wellink heeft zich meermalen een 'gelovige' getoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden