Productie xtc bezorgt milieu forse schade

Nederland neemt in de xtc-productie nog steeds een toppositie in. De reststoffen van de aanmaak van de synthetische drugs zorgen in Nederland zelfs voor een ernstig milieuprobleem, met name in het zuiden van het land....

Van onze verslaggever

De milieurechercheurs van de interdisciplinaire opsporingseenheid brachten vorig jaar honderdvijftig stortplaatsen in kaart van chemische benodigdheden voor de productie van drugs als xtc en amfetamine. Vaak vinden die illegale stortingen plaats in buitengebieden, waaronder afgelegen delen van natuurgebieden.

Een waterzuiveringsinstallatie in Nijmegen staakte vorig jaar gedurende gedurende 24 uur de inname van rivierwater. Dat bleek ernstig chemisch vervuild, naar de USD aanneemt door een illegale lozing van een xtc-producent. De USD is van oordeel dat het ministerie van Volksgezondheid en Milieu extra geld beschikbaar moet stellen voor het schoonmaken van de stortplaatsen.

Het aantal in beslag genomen xtc-pillen in Nederland en andere landen is volgens de USD in 1999 gestegen naar tien miljoen. In 1998 bedroeg het aantal geconfisqueerde tabletten nog drie miljoen stuks.

'In andere landen is het besef doorgebroken dat xtc niet alleen een Nederlands probleem is', stelt een woordvoerster van de USD. 'Intensivering van de opsporing in die landen verklaart een deel van de toename van het aantal inbeslagnemingen. Tegelijkertijd is in Nederland sprake van een betere registratie van de inbeslagnemingen. Ook dat verklaart een deel van de toename.'

De gebruikersmarkt in Nederland is stabiel, stelt de USD. 'Gezien het productiepotentieel van Nederland moet sprake zijn van grote export', aldus de woordvoerster. De Nederlandse xtc-pil wordt volgens haar internationaal beschouwd als het 'A-label' van de synthetische drugs.

Woensdag zijn op verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland acht verdachten van xtc-handel gearresteerd. In Duitsland werden ongeveer honderdduizend xtc-pillen in beslag genomen.

De aanhoudingsactie begon bij een veronderstelde overdracht van verdovende middelen op een parkeerterrein in Eindhoven. Dat leidde tot de aanhouding van vijf Nederlanders en een Duitser. In Krefeld arresteerde de Duitse politie twee verdachten, onder wie een Eindhovenaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden