Update

'Producten ontbreken voor voedselpakketten Filipijnen'

Het werk van hulporganisaties in de Filipijnen is gecompliceerd door een schaarste aan brandstof en gebrek aan producten die nodig zijn voor de voedselpakketten. Zo is een aantal producten helemaal niet te krijgen sinds tyfoon Haiyan passeerde, zo liet een woordvoerster van ICCO en Kerk in Actie zondag weten.

Mensen in de rij voor water. Beeld afp
Mensen in de rij voor water.Beeld afp

De afgelopen dagen is zij bezig geweest met het uitdelen van voedselpakketten op Panay Island, dat in het westen ligt van de Filipijnen. 'Dat ging erg 'smooth', mede doordat de infrastructuur daar nog redelijk is. Maar van de 14 producten die we in het pakket wilden doen, was de helft niet te krijgen', vertelt ze. Zo was er geen droge vis, zout, noodles, tandpasta en -borstels, bakolie en maandverband te koop bij de groothandels.

Naast een tekort aan voedsel is ook brandstof schaars. Niet alleen breekt dat het transport van eten en drinken op, ook het vervoer van patiënten ligt plat, zo laat Artsen Zonder Grenzen weten. Veel mensen met bijvoorbeeld snijwonden en geïnfecteerde wonden kunnen niet worden doorverwezen. De organisatie stuurt daarom goederen naar soms half verwoeste ziekenhuizen en richt noodhospitalen op.In de stad Dulang melden zich steeds meer mensen met diarree bij de plaatselijke medici.

Vertrouwen
Gezagvoerder Erik Boekelman van de KDC-10 liet eerder weten dat de Nederlandse militairen er alle vertrouwen in hebben dat de hulpgoederen die zij naar de Filipijnen hebben gebracht snel bij de slachtoffers terecht zullen komen, ondanks de logistieke problemen. 'We hebben ze overgedragen aan professionele mensen, die er alles aan zullen doen om de spullen daar heel snel te krijgen', zei Boekelman in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Het militaire transportvliegtuig uit Eindhoven leverde de goederen in de nacht van vrijdag op zaterdag af op het vliegveld van het eiland Cebu. Het vervoer naar het zwaargetroffen eiland Leyte liep vervolgens vertraging op. De spullen staan klaar om met een veerpont te worden overgevaren, maar de eigenaren van de vrachtwagens willen niet dat hun mensen de oversteek maken vanwege de chaotische situatie aan de overkant.

De hulpgoederen worden op het Filipijnse eiland Cebu uit het Nederlandse toestel gehaald. Beeld anp
De hulpgoederen worden op het Filipijnse eiland Cebu uit het Nederlandse toestel gehaald.Beeld anp

Niet gefrustreerd
De Nederlandse militairen, die zaterdag gelijk doorvlogen naar Manilla, zijn niet gefrustreerd door de tegenslag waarmee de hulporganisaties nu te maken hebben. 'Het was onze opdracht om de spullen naar Cebu te brengen. De goederen zijn bijna bij de mensen die ze nodig hebben. Maar dit is geen Nederland, hè? Logistieke problemen kunnen erbij horen in dit soort situaties, zeker met al die eilanden. Ik heb goede mensen gezien die dat vast oplossen', aldus Boekelman, die zondag met zijn mensen terugkeert naar Nederland, waar ze maandag naar verwachting aankomen.

De voorbereidingen voor een mogelijke tweede vlucht met hulpgoederen gaan wat de gezagvoerder betreft ook gewoon door, omdat die hard nodig zijn. 'Zolang het maar spullen zijn waar behoefte aan is', zei Boekelman.

Chaotische situatie
Ook Laura Westendorp van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), die met de militairen meereist, gaf aan dat dit soort logistieke problemen bij een ramp kunnen voorkomen. Er komen veel goederen binnen, omdat daar juist zo'n behoefte aan is, maar transport en communicatie verlopen in de chaotische situatie vaak moeizaam. 'Onze mensen doen hun uiterste best om de spullen zo snel mogelijk op de juiste bestemming te krijgen. Dat zal uiteindelijk lukken', aldus Westendorp.

Van haar collega in Cebu heeft ze inmiddels gehoord dat er wordt gewerkt aan een oplossing. Vrachtwagens uit Leyte zijn onderweg naar Cebu, zodat de spullen kunnen worden overgeladen en de vrachtwagens uit Leyte vervolgens op de pont teruggaan.

De hulpgoederen worden op het Filipijnse eiland Cebu uit het Nederlandse toestel gehaald. Beeld anp
De hulpgoederen worden op het Filipijnse eiland Cebu uit het Nederlandse toestel gehaald.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden