Producent paddestoelenleer kan vraag niet bijbenen

Wat? 'Leer' van paddestoelen
Waarheen? Wereldwijd

Robert van de Noordaa
null Beeld anp
Beeld anp

Het Italiaanse bedrijf Lifematerials is gespecialiseerd in duurzame ecologische materialen. In samenwerking met een boer in de Verenigde Staten produceert het 'leer' van de Chinese paddestoel Phellinus ellipsoideus.

Hoe ontstond het idee om leer van paddestoelen te maken?

In de markt is behoefte aan een ecologisch alternatief voor leer. In 2008 ging Lifematerials samenwerken met een Amerikaans bedrijf dat een leerachtige stof kan maken van champignons. De handelsnaam van het 'paddestoelenleer' is Muskin.

Hoe maak je leer van paddestoelen?

De Chinese paddestoelen worden in de VS op dood hout gekweekt en kunnen in het wild een gewicht van wel 500 kilogram bereiken. Deze paddestoel is zo groot dat hij in flinke lappen van 40 bij 20 centimeter gesneden kan worden. Die lappen worden net als leer gelooid. In het looiproces worden louter milieuvriendelijke stoffen gebruikt, dus geen chemicaliën. Daarna gaat het paddestoelenleer naar Italië, van waaruit de verkoop plaatsvindt.

Is het product echt net als leer?

Muskin is het best te vergelijken met suède, het is alleen nog iets zachter. Omdat er in het productieproces geen chemicaliën gebruikt worden, is het zeer geschikt om in direct contact met de huid te komen. Daarom is het een ideaal product om bijvoorbeeld horlogebandjes van te maken. Muskin heeft meer bijzondere eigenschappen. Het product kan vocht opnemen maar dat ook weer vrijlaten, daarom is het materiaal ook zeer geschikt voor schoenzolen.

Omdat het een organisch product is, is het volledig biologisch afbreekbaar. De Belgische schoenenontwerpster Kristel Peters maakte een schoen met Muskin die volledig biologisch afbreekbaar is.

Wie zijn de afnemers van het product?

De kopers zijn voornamelijk exclusieve, kleine modeontwerpers die er onder andere hoeden, horlogebandjes en tassen van maken. Muskin wordt geëxporteerd naar diverse landen in Europa, de VS en Nieuw-Zeeland.

Hoeveel leer produceert Lifematerials?

De productie is nog beperkt, zo'n 5 m2 per maand. De vraag naar paddestoelenleer is groter dan de huidige productiecapaciteit. Daarom probeert de Amerikaanse kweker de productie op te voeren naar circa 25 m2 per maand. Ook zal het leer in de toekomst in diverse kleuren beschikbaar komen. Nu is het alleen verkrijgbaar in de natuurlijke paddestoelenkleur, lichtbruin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden